Eurovision
Like

Andra chansen i Melodifestivalen – ”tävlingens upplägg är ett mardrömsscenario”

7 mars, 2015
895 Views
0 Comments
8 minutes read
Andra chansen i Melodifestivalen – ”tävlingens upplägg är ett mardrömsscenario”
Dolly Style och Dinah Nah. Foto: Gustav Dahlander/SVT

Dolly Style och Dinah Nah. Foto: Gustav Dahlander/SVT

Det är dags för Andra Chansen. Mardrömsscenariot och tävlingens kanske mest frustrerade upplägg.

Jag har aldrig begripit grejen med att ha den här mellantävlingen. Att vissa låtar ska få en andra chans är en nödvändighet och ett måste i en tävling där röstningsbiten annars brukar vara ren katastrof. Men det här med att ställa två bidrag mot varandra i en så kallad duell är inget annat än dumt.

Två tittarfavoriter brukar oftast – eller nästan jämt – ställas emot varandra. Det är ett schackspel och vi har inget annat val än att helt enkelt bara välja ett av bidragen att lägga våra röster på. Jag förstår bara inte varför Andra Chansen inte kan få vara som dom andra deltävlingarna i stället?

Alla låtar tävlar emot varandra. Det vill säga, alla låtar tävlar på samma villkor. Dom låtarna med flest röster går vidare till final. Enkelt som en plätt och inte mer än rättvist.

Nu vill SVT i stället skapa spännande TV dramatik, och visst det förstår man. Men på vems bekostnad? Det blir spännande ändå! Det finns väl ingen av oss som överhuvudtaget tycker om det här upplägget? Har vi någonsin gjort det eller har vi inte alltid svurit i ren frustration när röstningsdelen kommer och vi inte vet vem vi ska rösta på?

Är det någonting SVT ska förändra i den här tävlingen så är det just Andra Chansen. Skit i om det är åtta eller sju bidrag i varje deltävling, huruvida den nya appen fungerar eller om programledarna gör bra ifrån sig eller inte.

Till nästa år vill jag se en Andra Chansen där samtliga låtar tävlar på samma villkor. Det – och ingenting annat – är tävlingens viktigaste förändring.

Andreas Weise VS. Linus Svenning
Klassas som startfältets mest svårtippade duell. Och visst är jag beredd att kunna hålla med, även om jag personligen anser att denna duell samtidigt också är den tråkigaste.

Ingen av låtarna föll mig nämligen i smaken under varderas deltävling. Jag blir varken glad eller besviken om det blir en Robbie Williams kopia eller en tatuerad flickfavorit som får en av finalbiljetterna.

Hasse Andersson VS. Kristin Amparo
Varför har dessa två bidrag ställts emot varandra? Jag begriper det bara inte! Här kommer nackdelen med dueller och Andra Chansen. Två favoriter ställs emot varandra och det är ren frustration.

Mest bara för att Kristin Amparo troligen ryker. Hon sjunger skiten av samtliga i årets tävling och har årets största och mest bombastiska ballad. Men det räcker inte tyvärr, hur sjukt det än låter.

Hasse Andersson har nämligen vuxit stort på bara en vecka, och ligger i skrivande stund långt upp på listorna med sin Folkets Park schlager. Och visst är den härlig. Men här måste vi väl ändå tänka steget längre innan vi väljer att slänga oss på luren?

Nu är det dags för final. Det är dags för allvar. Då borde vi väl ändå lämna det skojiga, trevliga och roliga i Andra Chansen? Låt det få stanna där och lägg er röst på någonting som även har chans i Eurovision sen.

Att Amparo överhuvudtaget bara befinner sig i Andra Chansen just nu och inte redan är i final, och att hon dessutom nu också tvingas duellera mot ’Kvinnaböske’, är bara ett riktigt bra bevis på hur låg nivån är på den här tävlingen.

Dolly Style VS. Dinah Nah
Jag likställer detta med duellen ovan. Vad väljer vi? Tre dansande dockor i otakt eller en modern, poppig och cool tjej som bara osar 2015. Svaret borde vara självklart.

Behrang Miri feat. Victor Crone VS. Samir & Viktor
Jag skulle egentligen direkt kunna gissa mig till en solklar vinst för Samir & Viktor redan nu. Om det inte hade varit för att de enbart kom hit till Andra Chansen från sin deltävling.

Jag trodde nämligen att de var givna som finalister redan då med tanke på hur effektiva deras fans är på det där med röstning och sociala medier. Jag tror även Samir & Viktor själva fick sig en smäll på självförtroendet där, och vem vet. Resan slutar kanske här?

Motståndet dem möter har nämligen utökats från Behrang Miri och Victor Crone till ytterligare ett tillslag. Jajamän! Hur effektiv den taktiken är vet jag inte men såhär är det. I stället för en duo har dem nämligen helt plötsligt blivit en trio och tagit hjälp av forna mello-vinnaren Malena Ernman.

Ja det är lika konstigt som det låter, och jag tycker SVT allvarligt borde ta sig en funderare på hur mycket varje artist får lov att ändra sitt bidrag när de väl kommit vidare i tävlingen.

Detta är ungefär i mitt tycke som att Måns Zelmerlöw helt plötsligt skulle få för sig att sjunga duett med Carola i sin ’Heroes’ i finalen. Jag må låta bitter men detta är inget annat än ett fult fusk för att förhoppningsvis fiska fler röster.

Därav hoppas jag också innerligt att fjortisarna ringer slut på sin sista veckopeng på lördag så Samir & Viktor kan studsa vidare direkt till final.

byline_robin

Comments are closed.