Nöjesnyheter
Like

Dragshowgruppen Cabaret Moulin om Jöback: ”Fenomenal artist men inte så mycket drag”

16 februari, 2015
1336 Views
0 Comments
16 minutes read
Dragshowgruppen Cabaret Moulin om Jöback: ”Fenomenal artist men inte så mycket drag”
Foto: Speedphoto

Foto: Kim/Speedphoto

Cabaret Moulin är dragshowgruppen från Malmö som sedan 2006 underhållit skåningarna med dans, show, glitter och glamour. Nu gör dem comeback med sin show på Moriska paviljongen i Malmö och utlovar en ny energisk föreställning.

Jag tog en pratstund med gruppen och snackade premiärnerver, om hur allting började och om pinsamma scenminnen. ”- Våra hardcore fans bryr sig inte om vi ser ut som skåp och är dyngsura av svett.”

Den 27:e Mars intar gruppen alltså Moriska paviljongen i Malmö. De marknadsför showen som årets stora comeback och utlovar både lyx, svordomar, glitter och dans. Möjligtvis också ett och annat höjt ögonbryn. Och repetitionerna, ja dem är redan i full gång.

– Vi började repa i januari och det går sakta men säkert framåt. Det är kul att samlas igen och ta vid där vi slutade. Känslan att vi närmar oss nypremiär börjar definitiv göra sig påmind. Vi älskar det.

De som sen tidigare redan sett Cabaret Moulins shower kommer troligtvis känna igen sig från tidigare uppsättningar berättar gruppen. Skillnaden från då och nu är att alla nummer i år kommer få en backup i form av en rejäl ljusshow vilket gruppen tidigare aldrig haft.

– Det tror vi kommer göra showen snäppet bättre.

Det var ett tag sedan ni gjorde någonting lite större ihop. Vad har ni gjort sen sist?

– Tillsammans? Det var typ ett år sedan. Under BimboBingo på BeeBar i Malmö så gjorde Babushka ett litet gästinhopp. I övrigt har det varit två tredjedelar som har varit aktiva, såsom varit i Stockholm och showat, diverse DJ spelningar & värdinnejobb.

Foto: Speedphoto

Foto: Speedphoto

– I övrigt har vi faktiskt inte gjort så mycket show ihop. Någon kanske skulle säga att vi behövde en paus ifrån varandra?

Trion är kanske mest kända för sina olika karaktärer. Babushka från Balkan som har åsikter och tankar kring det mesta, som alltid säger hur det är och ibland även kanske lite för ofta, Elecktra med den otroliga mimiken och perfekten tajmingen. Gruppens ”comedyqueen” och Carina de Soleil, gruppens mingeldrottning.

Hon dansar också de bästa dansnumren och som med sin goda mimik också levererar det ena paradnumret efter det andra. Det finns egentligen ingenting som skiljer denna grupp jämfört med andra dragshowgrupper i Sverige. Åtminstone inte enligt dem själva. De jobbar minst lika hårt som så många andra i Sveriges dragosfär.

– Det skulle väl i så fall vara att vi älskar att bjuda publiken på vår ”fula” sida. Vi älskar verkligen att göra fulnummer. Sen har vi ett extremt vulgärt språk i vår show, det kanske är något vi är unika med?

– Vi var också bland annat först med dansbandsdragshow. Carina Moulinaz Orkester som är en total parodi på hela dansbandsgrenren. Jane, Mona och Carina är bara rakt av ljuvliga och fula. Haha!

Jag antar att ni inte alltid går runt i glittriga galautstyrslar. Vad gör ni när ni inte är Babushka, Elecktra och Carina?

– Vi sysselsätter oss med olika jobb precis som de flesta andra.

När man showar och står på scen mycket brukar det alltid finnas roliga historier eller pinsamma missar att berätta om. Cabaret Moulin är inte ett undantag.

Här är det både klädmissar, teknikstrul och glömda peruker. De berättar bland annat om hur Carina en gång glömde sin peruk och gick ut och gjorde sitt nummer för att halvvägs in i numret upptäcka att något saknades på huvudet. Eller som när hela deras avslutningsnummer glömdes bort i klippstudion och dom i stället tvingades sjunga acappella.

– Haha, åh jösses! Det finns rätt många pinsamma minnen och ofta ser ju inte publiken det, men vi vet ju. Det kan också vara tillfällen när vi kanske bråkat om någon smådetalj backstage och direkt efter går ut och ler superäckligt mot varandra.

– Eller som när vi gjorde parodin på Americas next topmodel och vi ska försöka hålla ”straight face” och se allvarliga ut. Babushka kallsvettades så mycket eftersom hon höll på att skratta ihjäl sig inombords över hur fula Carina och Elecktra var.

– Carina har även i ett medley där du har ett fåtal sekunder på dig, gått ut och gjort Fångad av en stormvind i enbart stumpbyxor eftersom hon glömde byxorna i stressen. Jadå, vi är hur proffsiga som helst.

Gruppen grundades år 2006. Från början var det Elecktra, Babushka och en annan dragqueen vid namn Fröken Vega som var Cabaret Moulin. Idén uppstod genom att gruppen ville göra ett nummer som inte riktigt passade in på en vanlig nattklubb.

”Behövde inte anpassa sina nummer”

Cabaret Moulin, Foto: Speedphoto

Cabaret Moulin, Foto: Speedphoto

Att ha en klubb där de inte behövde anpassa sina nummer till en nattklubbsmiljö föddes tankebanan om att ha en egen liten klubb för folk som uppskattade dragshow. Sedan dess har det vuxit och bara blivit större och mer med åren. Men vart kommer framgångsreceptet ifrån?

– Vi tror att vår styrka ligger i att våra stammisar tipsar sina vänner. Utan våra stammisar hade vi aldrig vuxit såhär snabbt. Ibland kommer våra ”moulinare” som vi kallar dom och berättar stolt: ”-Jag har varit på alla era shower!” eller så kan de säga att de tipsat alla sina vänner om oss.

– Vi blir lika glada varenda gång. Det är därför vi alltid tar oss tiden att gå ut och hälsa på våra hardcorefans efter showerna. De verkar inte ens bry sig om att vi ser ut som skåp och att vi är dyngsura av svett. Ren ömsesidig kärlek.

På frågan om vad som skiljer gruppen åt idag jämfört med förr svarar dom att de är betydligt mer synkade i sina shower. De är mer effektiva i sitt skapande och det finns lite mer tanke bakom varje show och nummer idag. Kvalitén på både kostym, makeup och peruk har blivit mer påkostad och bättre.

– Alltså bild googlar man Cabaret Moulin och de gamla bilderna kommer upp. OMG! Vilka clowner! Men sen samtidigt så är ju det en del av, liksom den nakna sanningen. Vår publik har sett oss utvecklas inför öppen ridå. Vi har inte haft några hemligheter eller en smart marknadsföringsapparat som berättat för oss hur vi ska göra. Det är allt eller inget.

De är även glada för att Carina de Soleil är en i gänget sedan 2009. Och vill även passa på att berömma sin fantastiska danstrupp som alltid jobbar hårt med att backa upp gruppens nummer under ledningen av goda vännen Krullan.

”Misstag av QX”

Foto: Speedphoto

Foto: Speedphoto

Frisörsalongen Caseals i Malmö hjälper sen en tid tillbaka gruppen med att frisera och fixa med gruppens alla peruker. En av Sveriges absolut bästa perukfriserskor, tillägger gruppen. Och inte minst så har en ny sömmerska kommit in i gänget. Veronica Sartz Design har numera tagit över alla beställningar av scenkläder.

– Det känns som glamouren är i trygga händer med alla våra samarbetspartners.

Den senaste tiden har det cirkulerat olika inlägg på sociala medier angående Peter Jöbacks vinst som årets drag på QX-galan i år. Många – och inte minst dragqueens själva runt om i landet – har uttryckt sitt missnöje gentemot QX. De menar på att en person som i vanliga fall inte arbetar som drag borde heller inte ha chans till att vinna detta pris.

Med tanke på hur mycket jobb, tid, pengar och energi en person som jobbar med drag lägger ner på det här känns det inte rätt att en känd person i stället varje år roffar åt sig vinsten. Cabaret Moulin svarar själva på kritiken och menar att ett hederligt misstag av QX borde vara orsaken till detta.

Likaså hoppas de på en justering av misstaget eller en utökning av kategorierna så att dragshowgrupperna och kings/queens är dom som i fortsättningen tävlar i den kategorin.

– Eller som en vettig person sa: Hur hade det sett ut om en dragqueen utan sångröst skulle få pris som bästa sångerska bara för att hon mimar till tjejröster/eller är ”i ropet just nu”, undrar gruppen.

– Dock vill vi poängtera att Peter Jöback som artist är fenomenal. Men drag? Inte så mycket.

Så hur mycket tid lägger ni egentligen ner på era karaktärer?

Cabaret Moulin

Cabaret Moulin, Foto: Speedphoto

– Hmm. Då vi gör allt själva som koreograferar, klipper, planerar, skapar och marknadsför så är det väldigt mycket tid vi lägger ner. All fritid skulle vi nog säga när det är som mest hektiskt. Så om det finns någon moulinare därute som vill haka på vårt CM-tåg och hjälpa oss bli ännu mer effektiva med ovan så maila oss på info@cabaretmoulin.se. Vi är alltid öppna för förslag.

Med en grupp som showat och gjort så mycket redan undrar man ju genast om det finns några drömmar kvar? Finns det något drömjobb som gruppen hittills inte har fått göra? Svaret blir genast RuPauls Dragrace. Den amerikanska realityshowen där dragqueens tävlar om titeln som bästa dragqueen.

– Saker och ting görs ju ändå för att den drömmen ska slå in, berättar gruppen. Den som lever får se.

– Sen hade det varit rätt mysigt att ta hem Årets Drag någon gång. Det är helt maniskt att vi är gruppen som blev nominerad massa gånger men aldrig vann. När de har korat alla dragqueens och dragkings i Sverige och det inte finns någon kvar, då kanske? Haha!

Men om man nu vill gå och se er show den 27:e Mars. Hur ska man gå tillväga då?

– Om man vill se vår helt nya show med nya nummer, ja då ska man se till att gå till köpcentrum Triangeln i Malmö. På andra våningen där finns en butik som heter Bon Visage. De säljer förköp och det kostar 200 kronor. Alternativt är att man betalar 300 kronor direkt i dörren på Moriska Paviljongen.

Foto: Speedphoto

Foto: Speedphoto

Och om man inte kan just på premiärdagen. Kommer det fler tillfällen?

– Det är inte bestämt något än. Det lutar åt att det kommer att fortsätta. Det avgörs i kommande dagar efter showen.

Till sist. Så här i mello-tider. Vad tycker ni om festivalen så här långt? Några favoriter?

– Vi gillade Jessica Andersson. Man liksom hallå en vindmaskin! Såklart hoppades vi på henne!

Ni har aldrig funderat på att själva skicka in ett bidrag? Jag tänker mig en ny Dolce Vita kanske?

– Hahaha! Ja det kanske vi ska göra med Babushka som frontsångerska? Titel på låten: Du är en sån HUURA!

byline_robin

Comments are closed.