Krönikor
Like

Gunilla Persson i exklusiv intervju: ”Britt var ju anställd för att provocera mig!”

13 januari, 2014
5277 Views
0 Comments
27 minutes read
Gunilla Persson i exklusiv intervju: ”Britt var ju anställd för att provocera mig!”
Foto: Gunilla privat

Foto: Gunilla privat

Vad säger ni om jag säger Gunilla Persson? Vad tänker ni då? En galenpanna med storhetsvansinne kanske? En stark kvinna med skinn på näsan? Eller varför inte en häftig, rolig och unik entertainer med väldigt mycket åsikter?

Ja, att det råder delade meningar om denna kvinna har jag förstått sedan första gången hon syntes i rutan för sisådär fyra år sedan. Men vem är egentligen Gunilla Persson?

Jag kände att jag var tvungen att reda ut ett och annat. Få svar på vissa frågor. Jag ringde upp Gunilla för att ta reda på hur hon blev upptäckt som modell, frågetecknet kring om det verkligen stämmer att hon jobbat som reseledare, om hennes kommande självbiografi, om bråken i Svenska Hollywoodfruar och om den enorma stora kärleken till dottern Erika och hennes mamma.

 

Det var minst sagt med en skräckblandad förtjusning som jag slog numret till kanske Sveriges i särklass mest omskrivna kvinna just nu… 

– Hej Gunilla! Jag vill börja med att tacka dig för att du tackade ja till att ställa upp på den här intervjun! Många – inklusive jag själv – får ju liksom inte nog av Gunilla Persson, oavsett om man tycker om dig eller inte. Varför är det så tror du?

Foto: Thomas Engström

Foto: Thomas Engström

Ja men det är ju härligt att det är så! Och jag är jätte glad att det finns ett så stort intresse. Men för att svara på din fråga så är jag ju en väldigt färgstark person med ibland rätt så kontroversiella åsikter. Jag har ju inte bott i Sverige på 30 år och har väll kanske ett osvenskt tankesätt.

 

– Du har tidigare arbetat som modell. Hur blev du egentligen upptäckt?

Ja jag har jobbat för Eileen Ford och modellagenturen Elite. Det är en rolig historia kring det där! Jag hade nämligen en kille på den tiden som jobbade på Sveriges Radio.

Han hade skickat in bilder på mig till en tävling dom hade då som kallades för The Face Of The 80’s där då Eileen Ford satt som domare. Jag vann inte själva tävlingen men Eileen fick upp ögonen för mig så hon signade mig till hennes agentur i New York.

 

– Man läser ju ofta om att själva modellyrket inte bara är glitter och glamour. Utan det förekommer ju också väldigt mycket droger, alkohol och självsvält. Jag menar att det finns ju faktiskt även en mörk baksida. Var det något som även du drogs ner i under din period som modell?

Jag är väldigt lyckligt lottad. Jag har väldigt bra gener ifrån min pappa och mamma, framförallt ifrån pappa som var elitgymnast. Han gav mig bra gener.

Jag var den enda modellen på den tiden som satt och åt stora hästportioner medan dom andra modellerna bara satt och petade i sin sallad. Jag gick aldrig upp i vikt!

Och nej jag har aldrig smakat några droger, och jag dricker inte så värst mycket heller. Kan ta ett glas vin eller någon drink då och då, men inte mer än så. Så nej jag drogs inte ner i något träsk.

 

– Söker man på ditt namn på Google står det inne på Wikipedia att du förutom modellandet även jobbat som reseledare. Jag har väldigt svårt att se det här framför mig. Stämmer det verkligen? Berätta!

Ja i min absolut grönaste ungdom! Jag gick ut gymnasiet i Norrköping och hade gått humanistisk linje. Pratade både franska och spanska flytande. Och jag har alltid haft ett stort intresse för och resa och är resgalen.

Så jag reste till Israel och stannade där i över ett år. Träffade ett svenskt resebolag där nere och blev alltså reseledare. Det var en helt underbar period i mitt liv, och att dessutom få bo på ett ställe där Jesus har verkat var ju fantastiskt!

Jag är ju väldigt bra på och uppträda så alla ville ju ha mig. Jag menar I put on a show and the show must go on! Haha.

 

– Det har säkert inte undgått någon att du är en starkt troende kristen. Och eftersom detta är en gaysajt för HBTQ personer så måste jag ju bara fråga hur du ser på det här med att vara gay och kristen. Det spekuleras ju ofta i det där, huruvida det är okej eller inte. Hur är din syn på det hela?

Jag älskar dom verkligen! Och många av mina allra bästa vänner är homosexuella. Jag menar Gud älskar alla, och det är inte upp till någon människa på jorden att döma någon annan.

Jag tror verkligen på att Gud älskar alla människor. Som sagt fler av mina vänner är gay och hade jag varit emot det så hade dom ju inte kunnat vara mina vänner, eller hur?

 

Foto: Anna Maria Zunino Noellert

Foto: Anna Maria Zunino Noellert

– Så du tycker att homosexuella par både ska få gifta sig i kyrkan och skaffa barn?

Det är helt okej. Jag tycker inte att man ska döma någon människa för vad den känner för och göra.

I dom sammanhangen är jag väldigt liberal. Jag är ju väldigt konservativ när det gäller andra saker, men i denna fråga så tror jag på evig kärlek.

Och jag är ju en riktig romantiker själv! Jag menar vad händer om man skulle bli kär i någon av samma kön? Vad ska man göra då? Man kan ju inte förneka den kärleken.

Däremot så tycker jag inte om när man springer runt och har flera partners samtidigt, agerar lössläppt och håller på med andra vidrigheter. Då är man illa ute, vare sig man är gay eller inte. Lössläppthet är inte okej.

Gud gick ju ut och förströdde människor som höll på med gruppsex och sådana saker förr. Som Siv Cotton gjorde mot mig till exempel i Hollywoodfruar. Visade mig sexleksaker i TV! Sånt är inte acceptabelt.


– Och  i just svenska Hollywoodfruar ser vi ju dig ofta pusha och hjälpa din dotter Erika väldigt mycket till att bli en framgångsrik sångerska. Hur går det för henne?

Det går jätte bra! Jag har precis köpt henne ett splitternytt dyrbart piano av märket Yamaha. Jag kan tala om för er att hon sitter och spelar och gör egna låtar. Hon jobbar verkligen hårt och det är för att hon har en otroligt bra pianolärare som lär henne musiken.

Han lär henne grunderna och att ackompanjera sig själv vilket är viktigt för att man sen ska kunna ta ut egna låtar och skriva själv och sådär. Detta filmades men visades tyvärr aldrig på tv. Men det är en väldigt spännande resa när det gäller musiken.

Vill man satsa på musik så är ju Los Angeles musikens mecka. Där har du ju alla stora recording studios. LA är ju väldigt spännande för networking.


– Att du vill ha en man som är rik och framgångsrik har vi ju också både sett och läst om i tidningar och tv. Varför är det så viktigt för dig att din andra hälft måste ha pengar? Är pengar viktigare än kärlek?

Jag vill inte försörja honom! Jag menar tänk om jag skulle tvingas betala hans räkningar! Total turn off! Låt oss måla upp ett scenario här. En helt vanlig kille som bor i en helt vanlig lägenhet blir kär i mig och jag blir kär i honom. Hur ska det gå till?

Jag har ett stort hus till exempel och vart bodde han förut? Hur ska han ha råd med den livsstilen jag lever?  En man finns ju där för att göra livet lättare för kvinnan. Både som stöd och hjälp. Naturligtvis är det ömsesidigt, men han ska komma med en trygghet som han kan ge mig. Och det kan han inte om han bara tar av mig!

Min mamma är dödssjuk och jag kämpar för hennes överlevnad varje dag vilket kostar väldigt mycket pengar. Jag har ju väldigt mycket utgifter, och förutom mamma så har jag min dotter att ta hand om.

Två individer som är totalt beroende av mig. Nej, jag måste ha en man som kan förbättra mitt liv i stället för en man som kommer ge mig fler bekymmer.

2.6

Foto: Anna Maria Zunino Noellert

Oj i resten av mitt liv? Då får det bli Lasse Hallström. Jag var så dum som en gång i tiden valde en annan kille framför honom som jag flyttade ihop med. Kanske det värsta misstaget i mitt liv.

Jag och Lasse var romantiskt involverade och han var perfekt för mig. Men jag såg inte det då och kände inte heller det på den tiden. Men om jag fick leva om mitt liv så skulle jag ha valt Lasse.


– Finns det någon som du absolut aldrig skulle kunna tänka dig då?

Jag tycker det är elakt att peka ut en person på det sättet så det vill jag inte svara på. Bland annat för att jag själv blivit utsatt för sånt i pressen tidigare. Det var bland annat Expressen som en gång skrev något elakt om mig där dom hade valt mig sist i någon fråga jag inte kommer ihåg.


– Kan du förstå att många provoceras av dig? Och varför tror du så många gör det?

Ja men det är synd att det ska vara så. Jag har ju delat Sverige i två läger, där ett älskar mig och ett hatar mig. Jag har ju dock Gunilla-teamet på min sida. Haha! Men för att svara på din fråga så är det ju så att i Sverige så finns det ju ett behov av att hata, klanka ner och mobba andra människor.

Och man väljer oftast folk som det passar att göra det med. Som mig till exempel som är lite som gubben i lådan, det går liksom inte att trycka ner mig. Jag kommer bara upp igen. Isabel Adrian har ju till exempel gett sig på mig många gånger. Margareta Svensson också som skrev någon löjlig låt om mig.

Det är smutskastning och sådant vinner man aldrig på. Snarare tvärtom. Jag menar titta på vad som hände. Dom blev utslängda ur programmet båda två. Dom vill bara rida på min popularitet och försöker provocera mig på olika situationer där dom vet att mitt humör kan gå överstyr.


– Ja det har ju varit en hel del bråk i serien där du oftast varit huvudpersonen i dramat. Och i senaste säsongen så hamnade ju du i bråk med Britt Ekland. Vad tycker ni om varandra idag?

Hon var ju anställd för att provocera mig. Produktionen hade ju sagt till henne att hon skulle provocera mig. Och nej vi har ingen kontakt. Hon har ju ett eget program nu. Hon hade sagt till produktionen att dom fick välja mellan henne och mig.


– Men har du någon kontakt med dom andra fruarna då? Du och Maria Montazami blev väll vänner där tillslut?

Ja jag har kontakt med några av dom. Siv Cotton speciellt. Hon är väldigt trevlig mot mig. Ringer och frågar hur jag mår och önskar mig god jul och gott nytt år och så. Så det är jätte bra! Jag har heller inga problem med dom andra. Det är bara tråkigt att dom ska vara som dom är.


– Jag har läst att du inför nästa säsong kommer se till så att du framställs rätt. Är det inte den riktiga Gunilla Persson vi hittills har fått uppleva?

Foto: Amina Touray

Foto: Amina Touray

Nej riktigt så har jag inte sagt. Jag har sagt att jag ska klippas rätt! Och det är min förhoppning och det hoppas jag att dom gör.

Jag hade ju varnat dom om att jag skulle hoppa av annars. Man har ju ingen kontroll över vad som visas och inte. Man får ju inte se någonting alls innan det sänds på tv. Vi vet ingenting. Det är lite frustrerande för man vill ju så gärna se!


– Jag har ofta undrat över varför TV3 inte gjort en spinoff serie på dig. Du måste ju ha fått frågan någon gång, av något tv-bolag? Förstår dom inte vilka pengar dom kan tjäna!

Det har dom gjort! Det är på gång. Serien kommer handla om dejting där jag träffar olika män från Amerika i hopp om att hitta rätt! Jag kan inte gå in på några detaljer än för det är fortfarande hemligt.

Men tänk så spännande! Ett tv bröllop kanske? Det vore väll kul? Jag tänker mig något där man kan delge publiken också i vad man gör. Att dom också har något att säga och tycka till om.


– Spännande! Det ser vi fram emot. Du håller väll också på att skriva en självbiografi? Hur går det, när är den färdig?

Ja, jag har en deadline och ska vara klar den 15:e Maj. Så det brinner lite i knutarna för man vill ju att det ska bli så bra som möjligt.


– Är det något vi svenskar borde veta redan nu som vi inte visste och som du kommer dela med dig av i boken?

Det kommer det verkligen vara. Jag kommer ge väldigt mycket av mig själv. Mer än vad ni får se på tv. Mycket om bakgrunden till vissa saker jag gjort och sagt så man kanske förstår det på ett bättre sätt.

 

Foto: Thomas Engström

Foto: Thomas Engström

– Finns det något smaskigt skvaller du kan avslöja redan nu? Och finns det möjligtvis någon som borde vara nervös?

Jag är inte ute efter att såra någon eller göra någon illa. Jag kommer bara vara öppen och ärlig.


– För en tid sedan blev det stora rubriker i tidningarna när du och din dotter tydligen hade blivit utslängda från ett stort välkänt hotell i Stockholm. Vad var det egentligen som hände?

(Medan Gunilla svarar på min fråga går hon för att leta efter ett album hon har där alla artiklar som skrivits om henne finns samlade. ”Har jag ens satt in det här i mitt album? Jag tror det!” hör jag henne säga. Hon letar efter just denna artikel och hittar den tillslut och talar om för mig att detta hände den 29:e september 2012.)

När detta hände var jag i Sverige för att spela in Filip & Fredrik Breaking News och Alex Schulman show. Har du sett dom? Båda blev fantastiska, och vill du se ett rättvist program där man verkligen får se vem jag är så ska du titta på Alex Schulmans program.

Men vad som hände den gången, det vet jag inte? Det var väll det där hatarlägret igen. Min dotter har alltid haft väldigt lätt för och kräkas när hon var liten, och nu råkade hon göra det den här gången på mattan i hotellet.

Men jag kan inte tänka mig att det skulle vara anledningen? Det är en hatargrej det där. Men däremot är jag nog den enda tillsammans med Olof Palme och Michael Jackson som fått dubbla löpsedlar, både i Aftonbladet och Expressen. Det kan du skriva! Haha!


– Förutom en ny säsong av Svenska Hollywoodfruar. Vad har du mer på gång? Hur går det med lanseringen av dig själv utomlands till exempel som jag vet att du nämnt tidigare?

I ärlighetens namn så har jag inte gått på några castings alls. Jag är mitt uppe i förhandlingar om min lägenhet jag har i New York som du säkert läst mycket om. Och den tar mycket av min tid just nu. Men är jag inte död så lovar jag dig att det kommer bli stort när det väl sätter igång!


– Så hur ser du på framtiden?

Jag ser ljust på den. Jag tycker om att leva. Hoppas såklart att man får vara frisk. Behålla mamma så länge som möjligt. Hon fyller 88 år i februari. Och jag kan tala om för dig att det inte är så lätt att ta hand om min mamma.

Hon är i ett totalt behov av mig. Hon är som ett barn och det tar ju mycket av min tid. Jag har ju också ett mirakel barn, det bästa man kan tänka sig. Hon är vacker som en dag och blir bara vackrare och vackrare för varje dag som går. Hon är så duktig och rolig och man märker att hon börjar bli stor. Jag har ett väldigt roligt liv med henne.


– Tack igen Gunilla för den här intervjun! Att du är en spännande och unik person har vi sannerligen inte lyckats undgå. Innan vi avslutar, jag brukar alltid fråga den jag intervjuar om den vill hälsa Gaybladets läsare någonting?

Ja men det är klart att jag vill! Jag vill hälsa alla underbara tjejer och killar som är gay att när jag kommer till Stockholm så hoppas jag att vi kan träffas!

Vill så himla gärna göra det! Lära känna folk mer. Jag har ju väldigt många vänner som är gay som inte känner varandra men som jag pratar med på Facebook. Dom är så trevliga, snälla och rara och kommer med bra råd och håller på mig och så.

Tänk om vi alla kunde träffas? Jag känner mig älskad bland er. Dom är som kompisar för mig även fast man inte träffat dom i verkligheten. Kan vi inte ordna upp en tillställning? Jag kan vara speaker på gaygalan till exempel. Ja, det vill jag vara!

byline_robin

Comments are closed.