Nöjesnyheter
Like

Paradise Hotel-deltagarna: ”Det är inte äckligt eller vulgärt”

20 januari, 2014
3654 Views
0 Comments
18 minutes read
Paradise Hotel-deltagarna: ”Det är inte äckligt eller vulgärt”

De tillhör två av deltagarna i årets omgång av den omdiskuterade dokusåpan Paradise Hotel på TV3. De tillhör dessutom gayvärlden på ett eller annat sätt.

Självklart var det Thobias Thorwid och Thobias Johansson som fick svara på mina frågor om varför dom egentligen sökte till ett sådant omdebatterat program, om reaktionerna utifrån, om situationen i Ryssland för HBTQ personer, och vem som egentligen vinner Paradise Hotel.

– Hejsan! Vad sysslade ni egentligen med innan Paradise Hotel?

Thobias T: Innan Paradise Hotel så har jag bland annat medverkat i ’Bergs Bärbara Talkshow’ med Carina Berg på Kanal 5. Samt att jag fortfarande pluggar på JMK journalisthögskolan, och sänder radio i Stockholms Lokalradio.

Thobias J: Jag drev mitt företag www.bythobias.se som jag driver än idag.

 

(Thobias Thorwid, Foto: TV3)

(Thobias Thorwid, Foto: TV3)

– Hur kommer det sig att ni sökte till programmet?

Thobias T: Jag sökte ju aldrig till programmet utan blev uppringd och erbjuden joker-rollen. Efter mycket om och men och förhandling så tackade jag tillslut ja. Jag tänkte att kan ”Prinsessan” Sofia vara med i programmet så kan jag också det!

Thobias J: Jag blev tillfrågad att ställa upp i programmet, och efter att dom tjatat lite så gick jag tillslut med på det. Jag ville visa en ny bild av gay personer i TV.

Jag är ju ingen superfjollig kille. Jag är mig själv och jag hoppas att jag visar en bild av att vi HBT personer faktiskt är som alla andra. Jag hoppas fler vågar stå upp för vem dom är när dom ser hur mycket kärlek jag får både i programmet och nu efteråt.

 

– I programmet definierar du Thobias Thorwid dig vare sig som homo, bi eller straight. Och eftersom Sverige är ett land där man ofta måste placera folk i olika fack kan det ju finnas folk som provoceras av detta. Varför vill du inte uppge någon speciell läggning? Är det kanske för att du just vill provocera eller är det helt enkelt inte viktigt för dig?

Thobias T: Jag vill inte definiera min ”läggning” då jag anser att jag och människor inte behöver ha någon etikett på vad vi gör när vi har sex. Vad man har för sex och med vem är ingen identitet, det är bara en handling.

Jag stöttar regnbågsrörelsen helt och fullt och kämpar för människors lika värde, samtidigt som jag ser sex som sex och kärlek som kärlek, oavsett kön och där personen är avgörande. Detta liknar queer-teori.

 

– Och du gick ju in i Paradise Hotel och sa att du varken skulle dricka, snacka skit eller ha sex. Lyckades du och är du lika sund och ordentlig i verkligheten?

Thobias T: Det stämmer att jag gick in i Paradise Hotel med inställningen att bara ha kul och vara öppen och ärlig UTAN att ha sex, supa eller skitsnacka. Sup och skitsnack har jag aldrig ägnat mig åt. Sex däremot tycker jag alla förtjänar att njuta av, så länge det är säkert och ömsesidigt!

 

– Hur har reaktionerna på er medverkan varit såhär efter programmet? Vad tycker mamma och pappa till exempel? Går jag till mig själv så hade i alla fall mina föräldrar dött om jag hade varit med i ett liknande program!

Thobias J: Jag har bara fått positiva reaktioner. Mina föräldrar och syskon stöttar mig alltid i mina val och dom följer programmet slaviskt och hejar. Jag tror mamma är mitt största fan! Haha!

Thobias T: Mina föräldrar var ju inte överlyckliga till en början, men nu efter att de sett programmet så ser dom att jag inte har något att skämmas för. Det verkar som att folk fattar att jag kom in där för att ha kul och att jag ville ändra lite synen på programmet. Och att olika typer av människor kan vara med.

Till och med skådespelande dragqueens! Allt för underhållningens skull. Sånt tycker jag bara är roligt! Jag är så tacksam för all kärlek och bekräftelse från folket! Jag tar ingenting för givet och är verkligen ingen diva. Jag blir lika förvånad – och euforisk – varje gång någon kommer fram och vill ge kärlek eller ta kort och få en autograf! Kramkalas!

 

(Thobias Johansson, Foto: TV3)

(Thobias Johansson, Foto: TV3)

– Jag vet att ni inte får avslöja vem som vinner. Men utan att säga för mycket, anser ni att rätt person vann?

Thobias T: Jag anser att årets vinnare av Paradise Hotel har spelat sitt spel bäst av alla och förtjänar därför att vinna. Det är ju ett spel och alla vet om det så det är bara att tåla. Hårt men sant.

Thobias J: Jag vågar inte svara på det. Det skulle avslöja för mycket.

 

 

– Lyssnar man på kritikerna så låter omdömet om Paradise Hotel ungefär såhär: ”sexistiskt, vulgärt, skämskudde, pinsamt, vidrigt, äckligt och förnedrande:” Hur bemöter ni den kritiken? Kan ni förstå den?

Thobias J: Jag har inte läst så mycket om att folk säger så. Men tycker dom så kan jag hälsa att jag tycker dom ska byta kanal där ute i stugorna och dra något gammalt över sig.

För mig var Paradise absolut inte äckligt eller vulgärt. Absolut inte mindre än en helt vanlig helg på Stureplan. Jag tror det är folk som bor på landet som har mest fördomar.

Thobias T: Jag förstår kritiken mot programmet. Samtidigt måste man även komma ihåg vilka referensramar som finns sedan tidigare. Det enda vi har att jämföra denna nya säsong med är ju tidigare säsonger och liknande dokusåpor som Big Brother, Farmen etc.

Sedan vill jag betona att bara för att formatet har ett visst rykte så behöver inte deltagarna individuellt ha detsamma! Det blir vad man gör det till, och jag är som sagt nöjd med min insats och tycker inte att folk ska döma mig efter hur programmet är.

 

– Tycker ni att TV3 har framställt en rättvis bild av er? Är det kanske något vi inte fått se än som ni gärna vill dela med er av? Är du Thobias Thorwid alltid lika glad och positiv till exempel? Och är du Thobias Johansson en lika stor festprisse även utanför kamerorna?


Thobias J:
Jag tycker absolut att dom framställt mig rättvist. Det är ju endå jag som säger dom här sakerna och gör alla sjuka grejer. Jag är absolut lika stor festprisse hemma, men dom visar inte så mycket av det i programmet. Förklaringen till det är nog för att jag alltid blir så full så man inte hör vad jag säger. Haha!

Thobias T: Jag är ju väldigt bortklippt. Kanske för att jag aldrig bjuder på några skandaler. Men när jag väl är med så tycker jag att jag framställs som en glad, sprallig och positiv person. Jag kanske verkar lite mer naiv än vad jag egentligen är i verkligheten. Men det kan jag leva med.

 

– Vad är den största fördomen om er dokusåpadeltagare tycker ni?

Thobias J: Att vi är ihop med folk hela tiden. Bara man lägger upp en bild tillsammans med någon så tror folk att man typ ska gifta sig. Men jag älskar det här! Har aldrig haft så kul åt kommentarer förut!

Thobias T: Den största fördomen mot dokusåpadeltagare som jag stött på är att de ska vara helt IQ-befriade och att dom kan göra vad som helst i TV. Efter min upplevelse i huset kan jag säga att det inte stämmer in på någon av deltagarna. Underskatta inte oss!

 

– Om vi ska bli lite mer allvarligare. Situationen i Ryssland för HBTQ-personer är just nu inte alls särskilt bra och rätt så allvarlig. Det har ni säkert både läst och hört mycket om. Hur ser ni på detta? Vad tycker ni att vi i Sverige – och främst inom gayrörelsen – kan göra för att underlätta för personer i Ryssland som förvägras leva det livet dom vill leva?

Thobias J: Oj. Jag tycker det är fruktansvärt och helt sjukt att det ens finns sånt kvar i världen. Jag lever nog helt sjukt skyddad i min Stockholmsbubbla. Jag kommer att göra allt för att försöka få folk i Sverige att förstå att man inte ska göra skillnad på personer. Men vad vi ska göra åt Ryssland får jag nog lämna åt någon annan.

Thobias T: Väldigt bra fråga. I dessa svåra stunder när världen vänder Ryssland ryggen så måste vi i stället vara ännu mer närvarande än tidigare och visa att vi bryr oss och vädja till alla där att det finns hjälp och något bättre!

Jag vet inte hur pass effektivt bojkott är egentligen? Det känns väl viktigare att vara där på plats och kämpa än att kriga på avstånd. Vi alla borde dra dit nu under OS, detta gyllene tillfälle, och säga emot på skarpen tycker jag. Visa att vi menar allvar – detta är fullständigt oacceptabelt!

 

– Om vi ska avrunda. Vad händer nu? Blir det barturné och hela köret, eller hade ni tänkt ta vara på ert nyvunna kändisskap och utnyttja det till någonting vettigare? Försöka sudda bort dokusåpastämpeln och tala ut i en saftig självbiografi kanske?

Thobias T: Jag väntar fortfarande på mitt barturnéerbjudande. Haha! Den kommer säkert snart, måste ha kommit bort i posten.

Nej men jag vill verkligen göra något bra av denna plattform och möjlighet genom att lyfta fram och kämpa för mina hjärtefrågor om allas lika rättigheter och ”why define?” samt att nykterism är ett bra alternativ, känslomässigt och ekonomiskt.

Jag är ingen moraltant samtidigt som man inte kan ignorera alla fördelar med att inte dricka alkohol eller tobak. I’m just saying!

Thobias J: Jag kommer inte göra någon barturné. Kanske något enstaka jobb som jag tycker verkar kul. Jag och Aina (annan deltagare från årets Paradise Hotel) har börjat med vår podcast för ett tag sen och den klättrar snabbt mot riktigt höga lyssnarsiffror. Sen kommer vi börja göra massa annat roligt som jag tyvärr inte kan berätta nu.

Men ni kommer få se mer av mig, det lovar jag. Sen har jag hjälpt till lite i ett antimobbning projekt. Jag var själv mobbad som liten och vill verkligen prata vett i skolor och elever! Kan jag rädda någon så är det värt det. Jag kommer inte göra en Cimon Lundberg (tidigare deltagare i 2009 års upplaga av Paradise Hotel) och försöka få folk att glömma att jag varit med i PH. Det är inget jag skäms över och kommer aldrig göra det heller.

Utan det så hade jag ju inte fått möjligheten att göra bra saker. Jag ser ljust på 2014. Speciellt nu när vi får massa personer som kommer hjälpa oss med allt så man slipper stressa ihjäl sig. Känner på mig att det här kommer bli bra och roligt.

 

– Slutligen. Vill ni hälsa Gaybladets läsare någonting?

Thobias J: Jag kan hälsa att jag är singel! Haha, nej då. Men jag hoppas att folk där ute mår bra och att alla vågar stå upp för vem dom är. Ingen ska behöva ljuga eller hålla tyst om sin läggning. Ju fler vi blir, ju mindre ”konstigt” kommer folk tycka det är! Puss och kram!

Thobias T: Stort tack till dig som läser Gaybladet och min intervju! Våga vara den du är för jag kommer alltid stötta dig! Hoppas att vi ses i vimlet och tveka inte att hälsa! Fortsätt sprid kärlek! Älskar dig för det! Puss!
byline_robin
Följ gärna min blogg på: www.blogg.improveme.se/robinstrandberg

Comments are closed.