Samhälle
Like

9 anledningar till att göra ett HIV-test

24 mars, 2014
858 Views
0 Comments
3 minutes read
9 anledningar till att göra ett HIV-test

hiv-(2)Många HBTQ-personer anser sig friska, men trots att det finns fler heterosexuella som bär på HIV-viruset är det värt att göra ett test.

Nedan har vi listat nio fördelar med att göra ett HIV-test.

1. Lär känna din egen hälsa
Att veta att man inte är HIV-smittad är bra, särskilt då HIV kan utvecklas till AIDS.

Den sistnämnda utvecklingen är livsfarlig och är enligt källor dödsorsaken till 390 personer i England 2012. Av samma virus dog 15,529 personer i USA 2010.

2. Rädda liv
Du räddar ditt eget liv genom att göra ett HIV-test. Detta leder i sin tur till färre komplikationer, ett längre och hälsosammare liv.

3. Du kan vara mer hälsosam
I Sverige är behandlingarna för HIV-smittade personer utmärkta. Du får stöd och tillgång till samtal med ett expertteam som hjälper dig i god tid.

4. Risk att vänta
Att vänta är självklart en stor risk. 34 % av fjolårets tester i England visar att man upptäckte viruset för sent.

5. Bättre kontroll
Genom att veta att du inte är smittad kan du få en bättre kontroll över din hälsa. Samtidigt blir du mer medveten om riskerna med att inte testa dig och kan uppmana andra vänner att testa sig/använda skydd.

6. Behandlingen är säker
Under åren har behandlingen blivit bättre. Numera finns piller och bromsmedicin för HIV-smittade patienter. I kombination med ett modernt sjukvårdssystem finns allt som behövs för att behandla och bromsa smittan.

7. Skydda dina partners
Att veta att du är frisk är bra för både dig själv såväl som din partner. Risken är dock fortfarande stor vid anala samlag, vilket gör kondomer till det bästa preventivmedlet. Är du i ett förhållande kan det vara bra att båda testar sig.

8. Gör det för HBTQ-communityn
HIV-tester bidrar till en bättre och mer positiv syn på HBTQ-personer. Numera förknippas inte HBTQ-personer lika mycket med HIV-smittor, då procentantalet heterosexuella har ökat (till skillnad från homosexuella för tjugo år sedan).

Du bidrar även till en säkrare HBTQ-community.

9. Det är gratis, snabbt och enkelt
I Sverige kan du testa dig för HIV gratis, anonymt, enkelt och snabbt på vårdcenteralen, sjukhuset eller ungdomsmottagningen. Det räcker med ett telefonsamtal eller att du bara kommer till ett drop-in. Resultatet får du oftast inom bara någon vecka.

Källa: Gaystar News

Simon Lundell

 

Comments are closed.