Eurovision
Like

Anders Dannvik – från låtskrivare i Melodifestivalen till soloartist

23 februari, 2015
986 Views
0 Comments
10 minutes read
Anders Dannvik – från låtskrivare i Melodifestivalen till soloartist
Anders Dannvik, Foto: Peter Knutson

Anders Dannvik, Foto: Peter Knutson

Anders Dannvik är låtskrivare och producent. Han ligger bakom en rad svenska låtar, men även japanska på senare tid. I sin portfölj har han åtta bidrag i Melodifestivalen bl.a: Stjärna på himmelen med Drömhus och Let your spirit fly med Pernilla Wahlgren och Jan Johansen.

Under det senaste året har han blivit mer inriktad på en solokarriär och nyligen släppte han sin första singel ”Ingenting i hela världen”.

Vi fick chansen att prata med Anders Dannvik – om hans karriär, melodifestivalen och intresse för Eurovision Song Contest.

Anders, du är ju låtskrivare. Några av dina bidrag har gått hela vägen till Melodifestivalen. Vad fick dig att satsa på en solokarriär?

– Jag har arbetat med musik ganska länge. Började skriva egna låtar redan när jag var runt åtta år.
– Jag är ju klassiskt skolad pianist i grunden och har gått musikhögskolan. Men Melodifestivalen kom ganska tidigt, jag hade mitt första bidrag redan under studietiden. Därefter rullade det bara på.

– När man skriver låtar för andra så behöver man alltid anpassa sig till det som efterfrågas. Jag nådde en brytpunkt där jag sa till mig själv ”Nej, nu vill jag göra annat”. Under samma tid hände det mycket saker i mitt liv.

– Nu gör jag som jag vill. Det här beslutet kom helt ifrån hjärtat.

Och när insåg du att du själv var intresserad av att stå bakom mikrofonen?

– Det har alltid varit kul att både skriva musik och sjunga. I tonåren sjöng jag med i ett band. När vi spelade in i studio för första gången och jag hörde hur jävligt det lät, insåg jag att jag inte skulle sjunga på mina låtar.

– På senare tid har jag arbetat i Japan med japanska låtskrivare & producenter. Vid flera tillfällen har de berömt min röst och mitt sätt att sjunga. Till slut började jag tänka att det kanske inte är så dåligt trots allt.

Foto: Peter Knutson

Foto: Peter Knutson

Du har nyligen släppt din första singel ”ingenting i hela världen”. Kan du berätta lite om låten, vad handlar den om?

– Ja, ”Ingenting i hela världen” är den första singeln från skivan. Låtmaterialet är väldigt varierat. Vissa låtar är elektroniska, andra akustiska.

– Den känns roligt att det både finns lite ”schlagertouch” och japanskt tänk i låten.

– Att jag sedan valde just den här låten berodde på att jag kände starkt för den redan från början. Jag testade först några låtar på 20 kompisar som sedan fick rösta fram låten de ansåg passade bäst som singel.

– Men inte så många röstade på ”Ingenting i hela världen”. Istället röstade de på någon helt annan låt, men jag valde ändå att gå på min egen magkänsla.

– I grunden berättar texten om en dålig relation som tar slut på ett trist sätt. Men den återspeglar också en känsla om att ”du kommer få igen”, eller bad karma. Den andas alltså lite revansch någonstans.

Låten påminner lite om Petra Marklunds ”Händerna mot himlen”. Finns det någon koppling mellan låtarna?

– Ingen har faktiskt sagt det tidigare, men det finns kanske någon likhet. Jag vet inte vad jag ska säga. När man sätter sig för att skriva en låt så ska man ju inte härma någon.
– Låten är på många sätt ganska 70-talsinspirerad och soundet relaterar lite till Abba, Ted Gärdestad och Björn Skifs.

Hur jobbar du med PR och marknadsföring kring singeln?

– Jag ger ut det här själv men får också hjälp av en PR-byrå som försöker få ut låten till olika radiokanaler. Utöver det arbetar jag också en del på Facebook och försöker vara så aktiv jag kan.

– Målet är att nå ut med musiken, det är min första prioritering. Jag satsar inte på att bli artist på det sättet. Jag vill bara att min musik ska nå ut så långt det bara går.

Finns det några planer på att spela in den på engelska?

– Nej, inte den här. Att spela in den på svenska var ett medvetet val.

Var ligger inspirationskällan?

– Jag är verkligen en allätare. Det vore nästan dumt att peka ut någon speciell, men jag kan säga att jag är ett stort ABBA-fan. De har tillsammans med Ewa Dahlgren varit väldigt betydelsefulla för mig.

Vi pratade tidigare om melodifestivalen. Du har ju haft en ganska betydelsefull roll som låtskrivare till ett flertal populära bidrag. Kommer vi få se dig i dessa sammanhang igen?

– Nu har jag tagit ett långt uppehåll på grund av mitt låtskrivande för Japan. Det är möjligt att jag kommer tillbaka, men jag har inte känt någon lust de senaste åren. Festivalsarbetet tar mycket tid, man ska jaga artister och hitta rätt bolag etc. Det är mycket saker runt i kring det hela jag inte gillar.

Och som soloartist?

– Det tror jag väl inte, jag har ju i stort sett bara sjungit i fem år. De som ställer sig upp på den där scenen har en otroligt stor press på sig. Jag har sett det från insidan och jag tror inte jag skulle fixa det helt enkelt.

Du har nämnt Japan några gånger. Vad är det du arbetar med där?

– Jag skriver japansk popmusik, det har jag gjort i snart tio år. Den största succén är OS-låten från 2008, som också var den mest sålda singeln i Japan det året.

– Sen har jag jobbat en del med japanska låtskrivare. Vi har arbetat mest med japanska ”boybands”. Den trenden är ganska stor i Japan, så vi håller på med det fortfarande.

Foto: Peter Knutson

Foto: Peter Knutson

Internationella musikkarriärer brukar ibland leda till Eurovision Song Contest. Kan du tänka dig att delta i ett sådant event, antingen som låtskrivare eller som soloartist?

– Det skulle vara kul, särskilt att få skriva bidraget för något annat land. Jag har ju kompisar som har skickat till andra länder.

Vad har du för kommentar om årets startfält i melodifestivalen?

– Mollys låt var riktigt bra. Det var dock löjligt av SVT att inte kunna stå för sitt misstag med den berömda appen. Jag laddade ner den så fort de meddelade att den fanns, och innan nerladdningen var klar hade låt två redan gått.

– Generellt är festivalen bra i år. Sanna och Robin kör sin grej och låtarna är bra.

Slutligen, hur ser planerna ut för 2015?

– Ja, nu ska nästa singel ut snart. Den kommer i april.

–Sen blir det också videoinspelning på singel nummer 2. Kommer att ta en del tid.

– Men fokus ligger förstås på att bli klar med hela albumet och släppa det. Därefter skulle jag gärna åka ut och spela låtarna live. Jag vet inte om det är realistiskt, men det skulle vara väldigt kul.


Gaybladet nöjesnyheter
E-post: redaktion@gaybladet.se

Comments are closed.