En person har filmats när han rev upp en transflagga som placerats vid ett minnesmärke i Serbien till minne av en 18-årig transkvinna som hittades död.
Stödjare av HBTQ+-rättigheter stod chockade och avskydda när angriparen, som ännu inte har identifierats, gick över till minnesmärket på Republikens torg i huvudstaden Belgrad, trampade på flera blommor och rev upp flaggan.
En hastigt organiserad ljusmanifestation hölls sedan nyheten om 18-åriga Noa Milivojevs död nådde offentligheten. Hon hade anmälts saknad den 17 juni och hittades död i en lägenhet på Cara Lazara-gatan, på torsdagen (6 juli).
Polisrapporter visar att en man greps i samband med dödsfallet.
I en Twitter-tråd uppmanade organisatörerna till en ljusmanifestation kl 21 för att hedra Milivojevs minne och bjöd in HBTQ+-stödjare att närvara. De uttryckte också sina djupaste sympatier till hennes familj och vänner, som hade kampanjat för att hitta henne.
Hundratals samlades vid ljusmanifestationen, där många placerade ljus, flaggor, blommor och andra stödmeddelanden till transgemenskapen.
Men efter att folkmassan hade skingrats, delade Belgrad Pride en inspelning av en man som trampade på blommorna och försökte riva upp transflaggan.
Enligt lokala nyhetskällan N1 anslöt sig senare andra förbipasserande som förstörde ljus och blommor på trappstegen.
Flera kommentatorer reagerade på inspelningen genom att argumentera att hans handlingar representerade Serbiens syn på HBTQ+-personer i stort.
Serbien har nyligen haft en problematisk relation till HBTQ+-frågor. EuroPrides beslut att hålla sin årliga Pride-parad i Serbien förra året ledde till kontroverser, med flera protestmarscher från högergrupper – involverande tusentals människor – som ägde rum i september, i förväntan på Prideprotesten, även efter att den sköts upp av president Aleksandar Vučić.
Paraden ägde slutligen rum, men involverade en stor närvaro av kravallpolis för att hålla tillbaka medlemmar av den serbiska ortodoxa kyrkan.
I februari i år vandaliserades ett community center med en Belgrad Pride-grafik. Som svar anklagade organisationen den serbiska regeringen för att tillåta en ”skrämmande tillväxt av hat” och ”diskriminering” i Serbien.
Serbien är i mångt och mycket ett land i motsättningar. Styrt av starka högernationalistiska krafter som uttrycker starkt stöd för Rysslands president Putin, står landet i skarp kontrast till mycket av Europa när det kommer till vissa kärnfrågor. Trots att landet strävar efter att bli medlem i EU, är det det enda landet i Europa som inte infört sanktioner mot Ryssland i samband med invasionen av Ukraina.
Dessa nationalistiska tendenser är också tydliga i deras motstånd mot HBTQ+-rättigheter, som sett i den nyligen vandaliserade minnesceremonin för en ung transkvinna.
Samtidigt fortsätter landet att förneka folkmordet på muslimer i Srebrenica, trots att internationella krigsförbrytardomstolar har fastställt att det var ett folkmord. Denna förnekelse står i stark kontrast till dess önskan att ansluta sig till EU, där respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatsprinciper är grundläggande värden.
Serbiens motsägelsefulla politik och handlingar leder till frågor om dess framtid och vilken väg det kommer att ta – mot en större integration med Europa, eller mot en fortsättning på en mer isolerad och nationalistisk kurs.