Samhälle
11

Gardell samlar in miljonbelopp till hbtq-flyktingar

19 april, 2017
13605 Views
0 Comments
4 minutes read
Gardell samlar in miljonbelopp till hbtq-flyktingar

Homosexuella män har förts bort, torterats och dödats i Tjetjenien.

Nu sluter den svenska kändiseliten upp för att hjälpa.

På mindre än ett dygn har Jonas Gardell, 53, samlat in över en miljon kronor till de som flytt landet.

– Många bäckar små kan förvandlas till en fantastisk jävla flod, säger han.

Enligt den ryska tidningen Novaja Gazeta har tjetjenska myndigheter fört bort och torterat ett hundratal män som misstänkts för homosexualitet, rapporterade Aftonbladet i måndags. Minst tre ska ha dödats.

Nu sluter delar av den svenska kändiseliten upp för att stötta de tjetjener som flytt för sitt liv till Moskva och behöver akut hjälp med mat och boende.

På mindre än ett dygn har komikern Jonas Gardell samlat in över en miljon kronor till Regnbågsfonden, en stiftelse som han är medgrundare till. Regnbågsfonden hjälper hbtq-organisationer över hela världen och framför allt i länder där regnbågspersoner förföljs av myndigheter, polis och religiösa institutioner.

”Kanske kan tända ett hopp”

– Vi bestämde oss klockan 13 i går för att dra igång en snabb kampanj, gå ut med den i sociala medier och hoppades kunna samla in 100 000 kronor till på söndag. Det tog två timmar. Nu på morgonen fick jag en rapport om att vi är uppe i en miljon. Det är helt fantastiskt, säger Jonas Gardell.

Han fortsätter:

– Bakgrunden till det här är förfärlig, men det här kanske kan tända ett litet hopp i alla fall.

Nu hoppas Gardell och stiftelsen kunna bredda vad pengarna ska gå till.

– Vi hoppas att det ska räcka till annat än akut mat och boende, som rättshjälp och advokater. Det är svårt att få in pengarna i Ryssland eftersom myndigheterna motarbetar det, skattar högt och pengarna snos.

Har betalat rättshjälp

Regnbågsfonden har tidigare gjort insatser i Nigeria och Uganda.

– Vi gör skillnad, men tidigare har vi inte haft de pengarna. I Uganda lyckades vi stoppa en lagstiftning mot homosexuella genom att bekosta advokater, säger Jonas Gardell.

Insamlingen stöttas av bland andra komikern Henrik Schyffert, 49, artisten Little Jinder, 29, tv-profilen Kakan Hermansson, 35, och programledaren Jessica Almenäs, 41.

”Utrensningen av homosexuella i Tjetjenien är VIDRIG! Skänk en slant till Regnbågsfonden och hjälp de som lyckats fly”, skriver Almenäs på Twitter.

Myndigheterna nekar

Myndigheterna i Tjetjenien nekar till anklagelserna med motiveringen att homosexualitet överhuvudtaget inte förekommer i delrepubliken.

– Vi kan inte gripa eller förtrycka människor som inte existerar, säger Alvi Karimov, talesperson för tjetjenska regeringen till ryska Interfax.

Homosexualitet var förbjudet i Sovjetunionen och Ryssland fram till 1993. Först 1999 slutade homosexualitet att klassas som en psykisk sjukdom. Sommaren 2013 infördes en lag för att förbjuda ”propaganda för icke-traditionella sexuella läggningar bland minderåriga”.

Comments are closed.