Nöjesnyheter
Like

Gaymers förenas i och utanför spelen

30 augusti, 2018
2112 Views
0 Comments
4 minutes read
Gaymers förenas i och utanför spelen

Trots att samhället börjar att bli mer inkluderande och öppet finns det fortfarande ett starkt och högljutt motstånd. Och framför allt i spelvärlden. 

Det här motståndet har uppmärksammats de senaste åren, och det är framför allt en grupp med heterosexuella män som har visat starkt motstånd mot såväl kvinnliga gamers som gaymers. Däremot är det tydligt att många inom spelbranschen inte tänker låta detta passera förbi osett. I dag finns det en stor community som inkluderar, och som enbart riktar sig till kvinnliga spelare som hbtq-spelare, och dessa grupper fortsätter att växa i både antal och styrka. 

Till för alla

Benämningen ”gaymers” har funnits sedan 90-talet, då datorspelandet online verkligen drog igång på riktigt, och att homosexuella, eller personer av annan läggning, skulle ha börjat spela på senare år är inte sant. Det har funnits gaymers sedan spelandets begynnelse. Däremot har många mötts av ett förakt och många väljer att dölja sin läggning när de spelar på nätet – just för att de ska få spela i lugn och ro.

För att minska motståndet försökte man ett tag att erbjuda spelsajter som endast vände sig till homosexuella, men detta mottogs inte väl. Att behöva delas upp var det ingen som var intresserad av. Man menade istället att alla borde välkomnas överallt. Spelföretag som Mr Green har därför gått ut hårt för att erbjuda spel till alla och de arbetar intensivt för att ta sitt sociala ansvar för såväl spelare som för sina anställda. Bland annat har de tagit fram ett prediktivt verktyg, Green Gaming, så att spelarna kan hålla koll på sitt spelande och de arbetar hårt för att bli en verksamhet som består av lika många kvinnor som män.

Mångfald bland spelkaraktärerna 

Ett tydligt tecken på att flera speltillverkare vill ta avstånd från den macho- och mansdominerande kultur som finns inom spelvärlden, är att de har börjat att introducera allt fler karaktärer som har olika läggning. Ett av de tidigaste spelen som introducera äktenskap mellan två karaktärer av samma kön var The Sims, i början av 2000-talet. Efter det har det följt flera spel där karaktärerna kan ha förhållanden med samkönade och det finns hbtq-karaktärer i allt från Star Wars och Resident Evil till Final Fantasy och Fall out. Trots denna utveckling finns det fortfarande de som klagar över att det finns kvinnliga karaktärer med i stridsspel som Battlefield. Detta fick däremot spelföretaget DICE att ryta ifrån och de gick ut och sa att om man inte var OK med det, så behövde man inte köpa deras spel överhuvudtaget.

Gamers Unite

I anslutning till olika spelexpos har det vuxit fram plattformar och grupper för just gaymers. Även om man fortfarande vill vara inkluderade i de stora sammanhangen finns det grupper och klubbar som träffas och diskuterar gaymers plats i spelsamhället samt som finns till som stöd. Dessa förenade grupper finns över hela världen, och fanns bland annat närvarande under Awesome Com i Washington i våras.

Comments are closed.