Samhälle
Like

Christer Åberg: ”Homosexualitet är en livsstil”

6 augusti, 2015
3361 Views
0 Comments
13 minutes read
Christer Åberg: ”Homosexualitet är en livsstil”
Christer Åberg driver Sveriges största kristna blogg. Han skriver om Jesus och tror att homosexualitet är en livsstil.

Christer Åberg driver Sveriges största kristna blogg. Han skriver om Jesus och tror att homosexualitet är en livsstil.

Christer Åberg är en omtalad kristen profil. Han driver sajten Apg29 och har varit frälst sedan han var 20 år gammal. I sin blogg skriver han gärna om kontroversiella ämnen och lägger ibland några kommentarer om sin syn på homosexualitet och HBTQ-rörelsen. Apg29 har både hyllats och kritiserats.

Gaybladets Robin Strandberg har redan varit i kontakt med Åberg, men efter att ha tagit del av ytterligare kontroversiella blogginlägg i Åbergs blogg bestämde vi oss för att kontakta Åberg på nytt.

christer-aberg-50-ar-(40)-1398610154

Christer Åberg tycker om att predika.

Din blogg är utan tvekan en av de populäraste bloggarna i Sverige. Berätta lite, hur har du lyckats?

– Jag tror att det beror på Jesus och att man behöver bli frälst. Det är hemligheten.

– Skulle jag sluta skriva om det så skulle bloggen inte ha något existensberättigande.

– I början räckte det om man skrev om Jesus. Det var tillräckligt för att få människor att reagera. Man kan säga att det fanns någon kraft bakom det.

– Men jag skriver inte bara om Jesus. I bloggen skriver jag också om aktuella händelser som jag vinklar över till bibeln och Jesus. Det är väl så jag fångar upp läsarna. Sidan har funnits sedan 2001, men jag började blogga 2007.

Vissa påstår att du bara är ute för att provocera, stämmer det?

– Nej, faktiskt inte. Syftet är bara att nå människor genom Jesus. Många har tagit emot honom, ett par hundra personer under de senaste åren. De har blivit frälsta.

– Internet är ett ganska billigt medium för att nå ut till många. Min blogg besöks av människor från hela världen.

Men predikar du även utomhus, eller knackar dörr?

Christer Åberg med gitarr

Ibland bjuder han även på musik och sång.

– Nej, jag predikar inte på det sättet. Däremot öppnas diskussioner upp automatiskt när jag möter människor. När det ges möjlighet så brukar jag vara ute och predika i församlingar, men man behöver inte hoppa på någon.

– Jag vet dock vilka du menar. Du tänker på Jehovas vittnen. De har inte samma Jesus som bibeln talar om.

Du skriver mycket om homosexuella och andra minoritetsgrupper, varför?

– Det är lite svårt att förklara. Jag vill egentligen bara nå ut med evangeliet till alla människor. Därför är det inte riktat till homosexuella, muslimer eller någon annan. Jag vänder mig till alla människor.

– Men ibland måste man ändå specificera och lyfta fram vissa saker. Nu senast med pride.

– Jag vill dock inte att sidan ska bli för tapetserad med pride eller islam. Ibland kan jag skriva om något annat, till exempel kyrkor som utöver yoga och andra vansinnigheter.

– Men jag inriktar mig inte till en specifik grupp. Om en moské skulle höra av sig om jag kunde komma och prata om Jesus så skulle jag självklart komma. Det hade varit en dröm.

Om din dotter skulle komma ut som bisexuell eller homosexuell, hur hade udu reagerat?

– Hon är fortfarande min dotter men jag skulle inte tycka att det var roligt. Jag hade säkert blivit ledsen och bekymrad.

– Man måste se skillnad på saker och personen i fråga. Gud älskade mig innan och han älskar mig nu. Han kanske inte gillade vad jag gjorde, men man måste se skillnad.

christer-aberg-1281478993

Åberg medverkar i en lokal radiosändning

I din blogg kritiserar du även andra kristna församlingar. Vad är det för fel på katolska kyrkan, Jesu Kristi Kyrka av sista dagars heliga och Jehovas vittnen?

– Ja, dessa kyrkor är gärningsläror. De påstår att man bara kan bli frälst genom gärningar, alltså att man gör något. Det är inte bibliskt, alls.

– Vi kan ju inte göra något för att bli frälsta eftersom Jesus redan gjort allt för oss. Det räcker med att man tror på honom och bekänner honom som sin herre.

Du menar alltså att deras medlemmar inte kommer komma till himlen?

– Nej, man kommer till himlen bara om man tagit emot Jesus och bekänner honom.

– Det här har jag vetat om hela tiden. Frälsningen har blivit tydligare för mig. Det finns till och med en del kristna som inte vet hur man blir frälst.

Tror du på varje mening som står i bibeln?

– Ja, bokstavligt. Och jag har inte problem med att läsa den eller förstå dess innebörd. När jag läser bibeln så märker jag hur Gud och den helige ande uppenbarar mig allt som står i den. Orden blir plötsligt levande.

Men vad gör du om det visar sig att ingenting är sant?

– Då har jag i alla fall haft ett roligt och spännande liv.

– Om vi vänder på det då? Tänk om det visar sig vara sant? Jag är mer än övertygad om att det är sant.

Christer Åberg underhåller

Christer Åberg brukar underhålla sina läsare på Apg29.nu.

Du beskriver homosexualitet som en livsstil, varför?

– Först och främst vill jag säga att jag inte är någon expert. Jag är dock övertygad om att det finns barn som har blivit utsatta för övergrepp och blivit homosexuella i ett senare livsstadium. Man väljer alltså, av en eller annan anledning, att leva ut i den här livsstilen.

– Man har däremot ett egenansvar över sitt liv. Vissa vill kanske inte skylla på andra och väljer därför att leva som man lever. Det finns också fall där personer blivit lurade till att bli homosexuella men som ändå inte tar ansvar för sina liv.

Är det en sjukdom?

– Nej, det tror jag inte.

Vi har kommit över ett citat på nätet där du skriver så här:
”Jag vet inte vad den handlar om, men det låter inte som att homosexualitet är något positivt, utan mera som att det är konsekvensen av en sjukdom”

– Det är inte från mig eftersom jag aldrig skrivit att det är en sjukdom. Däremot har jag skrivit att det är en livsstil och att det finns människor som väljer att leva i den här livsstilen.

En del kyrkor har erbjudit bön och terapi för homosexuella. Metoden har kritiserats och vissa har till och med lagt ner sin verksamhet då effekten inte visat sig fungera.

– Jag tror inte att man kan be bort det. Man måste omvända sig från sin livsstil. Vi kan ta ett exempel. En bankrånare kan ju inte komma bort från sin livsstil om han inte slutar råna banker. Det är något man medvetet måste välja bort.

Christer Åberg

Christer Åberg

Ser du islam som ett hot?

– Ja, det gör jag. Det är en farlig religion som förnekar Jesus Kristus och frälsningen. Allting som förnekar Jesus är farligt. Islam förkunnar frälsningen på gärningar, alltså att man måste göra saker för att bli frälst. Muslimer är osäkra själva.

– Det är ganska intressant med islam. Religionen utbreder sig allt snabbare, och i samma takt håller vi på att avkristnas. Fälten har därmed hållits öppna för andra religioner.

– Vi kan bara skylla det på oss själva. I bibeln står det att fälten ska behållas, men nu har andra kommit in för att ta över.

Enligt din blogg har du mottagit flera hot. Vad beror det på?

– Det värsta var nog när jag fick en hjärtinfarkt. När jag kom hem från sjukhuset och mådde dåligt så upptäckte jag att någon hade hackat sönder min blogg. I samband med det kom även några mordhot. Det var riktigt obehagligt.

– Jag satt i flera timmar på nätterna och försökte återställa allt. Allting var så svårt eftersom jag var så pass sjuk. Och när jag var klar med återställningen så rasade allting igen. Bloggen var än en gång borta.

– Hoten som kom var ganska allvarliga. Ibland lägger jag ut dem på nätet om de kommer skriftligt.

Men vad beror hoten på?

– Jag har grubblat på det och jag kan ha fel, men det verkar ha blivit känsligt att ta upp Israel. Människor blir mer aggressiva, mer än om jag skulle skriva om homosexualitet.

Slutligen, är Gaybladet en demonisk sida?

– Det var en bra fråga. Jag vet faktiskt inte hur jag ska svara på den.

– Satan kan använda vissa saker till att förföra människor. Det är inte säkert att han talar om hur de ska göras, men jag tror att man kan vara ledd utan att vara medveten om det.

– Människor behöver inte alltid var medvetna eller alerta på satans planer.

– Jag vill dock tillägga att alla människor är lika värda, oavsett om man är mormon, ett Jehovas vittne eller jude. Jesus kom ju till syndarna och inte de rättfärdiga.

Mer om Christer Åberg kan du läsa i hans blogg, www.apg29.nu.

Daniel Sallegren

Comments are closed.