Robin Strandberg
Like

Christer Åberg i exklusiv intervju: “Homosexuella handlingar är ett uppror mot Gud!”

29 december, 2014
2427 Views
0 Comments
24 minutes read
Christer Åberg i exklusiv intervju: “Homosexuella handlingar är ett uppror mot Gud!”

Christer ÅbergHan har kallats för urtypen av en kristen idiot. Han har både hånats och nämnts på diverse sidor på nätet, och har till och med en egen Flashback tråd som ständigt är i rullning.

Han driver en kristen blogg som har över 150 000 – 200 000 sidvisningar per dag. Han har kritiserats för sina uttalanden om homosexuella och omnämndes bara för någon dag sedan här i Gaybladet för sina extrema åsikter. Han heter Christer Åberg och är både välkänd, hatad och älskad.

Jag kände att det var dags att lägga fram alla korten på bordet. Att på riktigt försöka förstå denna man på djupet. Varför tror han som han gör, och varför denna hetsjakt mot oss homosexuella? Och stämmer det verkligen att han har sagt att vi äter varandras avföring och medvetet smittar oss själva med HIV?

När jag kontaktade dig var jag nästan helt övertygad om att du skulle tacka nej till min inbjudan om en pratstund. Jag tvivlade rätt mycket själv nämligen, och jag finner det dessutom en gnutta obehagligt och vill först och främst bara konstatera att jag inte på några sätt sympatiserar med dina åsikter. Hur kommer det sig att du tackade ja till att svara på frågor för en HBTQ-inriktad nättidning som Gaybladet?

– Att du trodde att jag skulle tacka nej, kan det bero på lite fördomar och förutfattade meningar? Det finns ingen anledning att tacka nej när det är ärligt och seriöst. Du kontaktade mig på ett trevligt sätt.

Okej. Så först och främst.. Jag vet knappt hur jag ska börja det här på grund av alla mina frågor som jag har till dig. Men börja berätta lite om dig själv. För den som inte vet. Vem är du?

– Jag heter Christer Åberg. Tog emot Jesus när jag var 20 år. Är nu 50 år. Har en dotter på 8 år. Min fru och lille son är i himlen idag. De dog för 6 år sedan. En del tro att jag först efter att min fru och son dog fick en stark tro och övertygelse, men det har jag haft sedan jag blev frälst. Men det gjorde mig extra påmind om hur kort vårt liv är och att vi inte har garantier för morgondagen. Därför ska vi inte missa tillfället att ta emot Jesus idag.

– Jag driver den kristna bloggen apg29.nu som i nuläget har cirka 150 000-200 000 sidvisningar per dag. Syftet med den bloggen är att folk ska veta vem Jesus är och hur man blir frälst.

Christer Åberg närbildOm jag säger att du är en inskränkt homofob, vad säger du då?

– Vad är det för nått? Jag är en öppen social människa och inte inskränkt till någonting. Den människa som jag är idag har Jesus gjort mig till.

Folk kallar dig för kristextremist. Kan du förstå det?

Nej, det kan jag inte förstå, men samtidigt kan jag det. För vill man inte omvända sig och ta emot Jesus så vill kanske en del ”skjuta” budbäraren och anklaga honom för ett och annat i sin ursäkt för att inte omvända sig.

För en tid sedan kritiserade du Anja Pärson för att hon ville adoptera sin son. För att citera ett blogginlägg du gjorde i samband med detta sa du bland annat:

”Formellt så räknas Anjas ”fru” Filippa Rådin för mamma till ”deras” son Elvis. Varför? Jo, det var hon som födde honom! Men detta ska man nu göra våld på så att det blir två ”mammor”. Vem som helst hör ju att det är någonting som inte stämmer. Det är inte naturligt – och inte heller logiskt!”

På vilket sätt är det inte naturligt att varför är detta inte logiskt? Vill du utveckla det?

– Eftersom en tidning skrev om Anja Pärson, Filippa och sonen, så använde jag det som ett exempel. Jag skrev också i artikeln att det var ett exempel, så det var inte en kritik som var riktad specifikt till dem. En sådan familjebildning är inte logiskt och naturligt.

– Det är bara att se hur familjebildningen har sett ut i tusentals år. Något annat har inte fungerat i tusentals år i samhället. Dessutom är det också vad Bibeln är.

Du skriver också att det inte kan vara sunt för ett barn att växa upp i en sådan förvrängd och förvirrad familjesituation. Tror du verkligen att barnet skulle må dåligt av att ha två mammor, eller två pappor? Homosexuella sägs ju vara dem mest kärleksfulla föräldrarna som finns med tanke på att många av dem inte kan få barn. Och när de väl får det så överöses barnet med kärlek. Håller du inte med om det?

Christer Åberg med gitarr– Ett barn som växer upp i en sådan miljö tror jag riskerar att få en förvirrad identitet på vem han eller hon är och hur en familj ska se ut. När min dotter inte var så gammal så såg vi två män tillsammans med ett barn på McDonalds. Min dotter frågade ”var är mamman?” För henne var det helt naturligt att det skulle vara mamma-pappa-barn och inte två pappor – trots att hon själv hade mist sin mamma och inte hade någon.

– Ett barn ska i grunden ha en mamma och pappa. Sedan vet jag att något kan hända som gör att barnet inte kan växa upp tillsammans med sina båda föräldrar. Se bara på min egen situation. Min fru dog. Min son dog. Både min dotters mamma och lillebror dog!

– Men grunden ska vara en familj som består av mamma-pappa-barn. Detta betyder inte att de inte kan vara kärleksfulla mot barnet och ta hand om honom väl, vilket jag också skrev i artikeln.

Men jag har ju själv en stor längtan efter barn, och är helt övertygad om att det barnet inte skulle kunna ha några bättre föräldrar än mig och min sambo. Jag tar väldigt illa vid mig när någon utomstående kritiserar det och går till personangrepp och ifrågasätter min rätt till att vara förälder.

– Ingen har ”rätt” att vara förälder. Varken kristna eller någon annan! Bibeln säger att barn är en GÅVA! Barn är ingen rättighet som vi kan göra anspråk på. Inte heller förtjänar vi att ha barn. De är en gåva.

Finns det fler kända personer du anser lever i synd?

– Alla människor som inte tror på Jesus lever i synd. När man inte tror på Jesus så lever man inte heller för honom. Och detta kan uttryckas i olika slags synder. Alla människor har inte samma synder, men grundsynden är att man inte tror på Jesus.

I din blogg har du bland annat en kategori som heter ”Fråga Christer” där läsare kan ställa sina frågor till dig. En person frågar om man som bög kan bli frälst. Då svarar du att alla människor kan bli omvända och frälsta. Vad menar du med det?

– Alla människor som vänder sig i tro till Jesus blir frälsta. Alla kan också göra det. Annars skulle aldrig Jesus ha uppmanat dem att omvända sig.

CHrister Åberg med vänJag har levt som öppet homosexuell sedan jag var 17 år och är så pass starkt övertygad över min läggning att jag kan säga dig här och nu att jag aldrig någonsin skulle kunna bli frälst med hjälp av bön osv. Vad har jag för öde då?

– Jag tror inte att du kan bli frälst med ”hjälp av bön”! Det enda som frälser dig är att du omvänder dig till Jesus och tror – förtröstar på honom! Och när du då vänder dig till Jesus så använder du dig av bön då du talar om för honom att du nu bjuder in honom i ditt liv och ber honom att bli din Herre och Frälsare.

– Men själva bönen frälser inte – utan det är den uppståndne Jesus som du bjuder in och vänder dig till. Här går jag då emot dem som påstår att man kan ”bota” homosexuella med bön. Det går inte. Du kan inte bli botad från synder. Synd omvänder man sig ifrån.

Du svarar även på en annan fråga som rör homosexualitet. Att ”sexuell samlevnad mellan två av samma kön är otukt och synd”. Varför?

– Homosexuella handlingar är i grunden ett uppror mot Gud. Man visar i handling att man inte vill ha göra med Gud och att man gör ”som man själv vill”. Lägg märke till att när jag talar om ”homosexuella” så menar jag egentligen ”handlingarna” – ”livsstilen” – ”utlevnaden” av dessa handlingar.

– Om jag inte har helt fel så finns inte ordet ”homosexuell” i Bibelns grundtext, men beskrivningen, utlevnaden, handlingen, livsstilen beskrivs och den är en synd och otukt.

– All sex innan och utanför äktenskapet mellan en man och en kvinna är alltid synd och otukt. Bibeln säger att man syndar mot sin egen kropp med sexuella synder. Sådana synder är alltså allvarliga.

Men det finns ju de som är kristna och fullt troende, men som ändå inte har några som helst problem med homosexuella. Räknas inte dem som fullt troende för dig då?

– Det handlar inte om vad jag anser, utan vad Bibeln säger. Har man inte omvänt sig från synden så säger Bibeln att man inte är frälst. Det är att lura sig själv om man påstår att man är frälst och omvänd om man fortfarande lever kvar i synden.

Christer Åberg underhållerSvenska Kyrkan till exempel har ju ofta den senaste tiden gått ut med att dom inte har problem med homosexuella. Vad tycker du om det?

– Jag har heller inga problem med homosexuella – liksom jag inte heller har problem med andra människor. Vi ska älska människor men inte synderna.

– Och eftersom vi älskar människor så uppmanar vi dem till omvändelse så att de kan bli frälsta. Hade jag inte älskat människor då hade jag gjort någonting annat idag.

Så om jag förstått det rätt så anser du dig själv inte som hatisk mot homosexuella, utan du vill bara hjälpa oss från att bli av med synden? Kan du förstå att det kan uppfattas som provocerande och en gnutta dubbelmoraliskt?

– Det handlar egentligen inte om homosexuella människor. Det handlar om SYNDEN. Synden uttrycks olika i olika människor. Vi har inte samma synder – men vi kan bli räddade frälsta från alla slags synder. En av dessa alla synder kan då vara den homosexuella synden.

– Jag talar om att vi kan bli frälsta och räddade från alla slags synder. Och det blir vi när vi tar emot Jesus och tror på honom. Men för att människor då ska veta och förstå vad synd är och att de behöver bli räddade – då måste man beskriva synden för dem.

– Människor i Sverige har under många år blivit indoktrinerade i att tro att synd inte finns. Hur man nu kan tro det när man tittar på hur det ser ut i världen med krig och hemskheter.

christer-aberg-50-ar-(40)-1398610154– För att människor skall förstå att de är syndare och behöver Jesus så måste man tala om att utan Jesus så är de syndare och förlorade. Man behöver börja med grunderna igen i kristen tro. ”Synd: de tror inte på mig”, sa Jesus och därför behöver människor få detta förklarade för sig så att de kan bli räddade – frälsta!

– När det gäller ditt påstående ”hjälpa oss från att bli av med synden” så kan jag inte befria er från synder – det kan Jesus – men jag kan hjälpa er att få syn på Jesus så att ni kan ta emot honom genom att berätta om Jesus och hur man blir frälst! När en människa sedan tar emot Jesus – då löser sig syndaproblemet direkt! Jesus kommer in i den människas liv, frälser och förlåter från alla synder!

– När det gäller ditt påstående om ”provocerande” och ”dubbelmoraliskt” så kan sanningen vara provocerande men det är absolut inte dubbelmoraliskt, eftersom den inte är hatisk.

– Hade jag hatat hade jag inte haft en kristen blogg som belyser Jesu kärlek till alla människor. Hade jag hatat hade jag inte talat om för människor hur man kan bli frälst – räddad från synden.

– Det som gör att jag berättar detta för människor beror på att ”Guds kärlek tvingar mig” som det står i Bibeln.

Men finns det verkligen bara ett sett att tolka bibeln på?

– Jag läser Bibeln bokstavligt – och hela Bibeln, och då går det inte att missförstå den. Dessutom måste man läsa Bibeln i ljuset av Jesus. Annars missförstår man den helt. En del läser gamla testamentet utan i ljuset av Jesus. Och då kan man missförstå den och komma till helt fel slutsatser. Vi ska läsa hela Bibeln i ljuset av Jesus.

mqdefaultSå låt oss leka med tanken på om du själv skulle få en son eller dotter som senare i livet skulle upptäcka att denne är homosexuell. Hur hade du reagerat på det? Säg att ditt barn vägrar bli omvänd utan faktiskt känner att han eller hon trivs med att vara homosexuell.

– Som sagt, vi älskar människor men inte synderna. Och det var så som Gud också gjorde med oss människor. Trots att vi vände oss bort ifrån honom så fortsatte han att älska oss. Denna kärlek bevisade Gud för oss när han sände Jesus för att dö på korset för alla människor.

– Han gav sitt liv för oss medan vi ännu var syndare och inte ville veta av honom. Den kärleken är stor! Med andra ord skulle jag älska mina barn lika mycket även om de lever i synd.

Du får rätta mig om jag har fel, men jag läste en intervju med dig där du säger att homosexuella äter varandras avföring, smittar sig medvetet med HIV och att minst 80 procent av oss är sprutnarkomaner. Stämmer det att det är dina åsikter?

– Den hemsidan som du hänvisar till har en livlig fantasi och har aldrig varit i kontakt med mig. Den har också gjort andra sådana ”intervjuer” med andra människor. Och skrivit massa påhittade lögner.

– Den är en ”satirblogg” och har ingenting med verkligheten att göra. Jag tar fullständigt avstånd från sådana uttalanden!

christer-aberg-1281478993Och att adoptivbarn till homosexuella par ska bli omhändertagna av socialtjänsten. För mig låter allt detta så extremt och banalt så jag kan nästan inte tro det. Varför är du så hatisk?

– Det är samma blogg som ljuger och jag är inte hatisk som du påstår utifrån den artikeln. Det är den bloggartikeln som ljuger och lägger ord i min mun som jag aldrig någonsin har sagt och som inte är min åsikt. Det är den bloggartikeln som är hatisk.

– Med hänvisning till vad jag skrev om Anja Pärsons adoptionsplaner så skrev jag ingenting sådant, eller hur? Det är alltså inte min åsikt.

Har du träffat en homosexuell person någon gång? Alltså på riktigt försökt lärt känna personen utan att först döma ut personen för att den inte riktigt tror på det du gör. Jag lovar, du skulle bli överraskad. Vi är faktiskt rätt roliga och trevliga många av oss.

– Jag känner homosexuella. Det handlar om människor. Människor vilka som helst. Människor som brottas med sina problem och synder. Människor som Gud älskar och som han vill få kontakt med. Denna kontakt sker när man omvänder sig till Jesus och tar emot honom.

– Det handlar inte om man är trevlig eller ej, utan att man behöver ta emot Jesus och bli frälst.

Så om jag bjuder in till en fika vad säger du då?

– Ja tack! Det finns väl ingen kristen som säger nej till fika?

byline_robin
Robin Strandberg är skribent och toppbloggare på Gaybladet.se.
Hans blogg finner du här.

 

 

 

 

Comments are closed.