Samhälle
Like

Järva Pride arrangerar kontroversiellt paradtåg i Tensta, Rinkeby, Kista och Husby

28 juli, 2015
1084 Views
0 Comments
2 minutes read
Järva Pride arrangerar kontroversiellt paradtåg i Tensta, Rinkeby, Kista och Husby

pride-jarvaUnder de senaste åren har ett flertal medier rapporterat om överfall, misshandel och kränkningar av HBTQ-personer. Många av incidenterna ska ha ägt rum i invandrartäta områden, och vissa av de utsatta ska till och med ha flyttat.

Problematiken sägs bero på sociala faktorer, extrema och religiösa grupper. Och för att belysa detta samhällsproblem har Järva Pride tagit sig an initiativet att arrangera en kontroversiell prideparad.

Eventet äger rum den 29 juli klockan 12.00 och kommer bestå av en marsch genom förorterna Tensta, Rinkeby, Kista och Husby. Enligt arrangören bjuder man in alla som önskar delta i paraden, oavsett läggning, bakgrund, religion eller politisk tillhörighet.

Konceptet är dock inte unikt. En liknande marsch ska ha ägt rum 2009 i Amsterdam, när en muslimsk socialdemokratisk borgmästare ville uppmärksamma de nederländska lagarna om yttrandefrihet.

Delade meningar

Initiativet med Järva Pride har både hyllats, debatterats och kritiserats. En del svenska tidningar har tagit avstånd från eventet och ser Järva Pride som en rasistisk aktion, vars syfte är att provocera minoriteter och skapa motsättningar.

Men det finns även ett stöd. En som har kritiserat avståndstagandet är den väldskände författaren och biologen Richard Dawkins, som på sin Twitter skriver:

Mats Dagerlind och Jan Sjunnesson är initiativtagarna till Järva Pride.

Comments are closed.