Samhälle
Like

”Laverne Cox är tacksam över att hon överlevde sitt självmordsförsök.”

20 augusti, 2014
1048 Views
0 Comments
2 minutes read
”Laverne Cox är tacksam över att hon överlevde sitt självmordsförsök.”

Cox_Laverne_03_xret-croppedI Söndags gästade skådespelerskan Laverne Cox ABC’s This Week with George Stephanopoulos för att diskutera succéserien Orange is the New Black, tillståndet för transrättigheter i Amerika och om hur effekten av diskrimineringen och trakasserierna under uppväxten hade på henne. Under intervjun med ABC’s Byron Pitts pratade Cox öppet om dessa frågor och om sitt eget självmordsförsök när hon gick i sjätte klass.

”Jag blev mobbad och la mycket skam över vem jag var som barn.” sa Cox. ”Mobbad eftersom jag inte agerade så som en man är tänkt att agera vid födseln och framåt. Jag kallades för vekling, för f-ordet och blev jagad hem från skolan nästan varje dag. Det var alltid ett barn eller en grupp av barn som ville slå mig.”

Under diskussionen om hennes Emmy-nominerade roll som Sophia Burset från Netflix serien Orange is the New Black berättar Cox om konsekvenserna hon hoppas hennes skildring av rollen har haft på transpersoner. ”Så många transpersoner har sagt att de ser sig själva speglas i denna karaktär” sa hon. ”Att få din historia berättad bekräftar din upplevelse. Det är som ”jag är inte ensam längre, och kanske kommer jag bli okej.”

ABC-inslaget pratar även med verkställande direktören Maria Keisling för National Center for Transgender Equality och frågar henne om motgångar och förhinder att övervinna på vägen till könsöverskridande jämlikhet.

”Alltför ofta anklagas transpersoner för att vara något annat än vad de säger att de är”. Keisling berättade för ABC om de utmaningar transpersoner kan utsättas för. ”Alltför ofta får vi frågor om vårt riktiga namn eller vårt riktiga kön. Kärnan i misshandel, trakasserier och våld för transpersoner härstammar från detta grundläggande tema i hur offentligheten tvivlar och förnekar vårt sanna jag.”

byline_robin

Källa: www.advocate.com

Comments are closed.