Eurovision
Like

Mindre bidrag i årets Melodifestival – ”mer utrymme till innehållet och programledarna”

20 november, 2014
481 Views
0 Comments
5 minutes read
Mindre bidrag i årets Melodifestival – ”mer utrymme till innehållet och programledarna”
Christer Björkman

Foto: TT

Har du väntat länge på att få veta vem eller vilka som kommer tävla i nästa års Melodifestival? Då kan du vara lugn. På måndag och tisdag nästa vecka presenteras nämligen samtliga artister och låtskrivare. Men för den innersta kretsen är det redan klart. Åtminstone nästan. ”Vi håller ett litet fönster öppet över helgen”, berättar Christer Björkman för svt.se/melodifestivalen.

Hemlighetsmakeriet har varit stort kring nästa års tävling. Spekulationer om olika artister och låtskrivare har figurerat flitigt den senaste tiden i tidningar och sociala medier. Men bakom kulisserna har alltså Christer Björkman – schlagergeneralen himself – en färdig bild över hur dem olika startfälten kommer att se ut i tävlingen.

– Vi får en rolig, spretig mix, och vi har verkligen något för alla. Det finns ett antal riktiga topplåtar som det ska bli hemskt kul att se hur de tas emot. Bidragen är i princip klara, men vi håller ett litet fönster öppet över helgen, säger Björkman till svt.se/melodifestivalen

Nytt för i år är att det blir 28 bidrag i stället för 32. Totalt var det 2 177 bidrag som skickades in till tävlingen i år. Och nu när startfältet är kartlagt är det alltså fritt fram för de som inte kom med att använda låtarna i andra sammanhang. Christer passar därav på att tacka alla som inte kommit med för visat intresse. Att dem är oerhört tacksamma och att de hoppas på att få anledning till att jobba med dem till 2016 års tävling i stället.

Många av dem som inte kom med sägs dessutom vara manliga artister. Något som verkar vara en trend i år enligt Björkman.

– Trenden har varit att det är ett år med mycket killar som artister. Detta kan vara en följd av att det var ett stort tjej-år förra året, inte minst i toppen av finalen. Vi har verkligen haft en uppsjö av bra och intressanta manliga artister att välja bland den här gången. Många av dem har fått stå åt sidan och vänta till nästa år, säger han till SVT.

En annan nyhet är att deltävlingarna endast kommer ha sju bidrag i stället för den vanliga åttan. Anledningen till det är att man vill ge mer utrymme till innehållet i programmet och programledarna. Med tanke på förra årets fiasko kan detta var en av dem bättre förändringarna i tävlingen, vem vet. Men för Christer Björkmans arbete med tävlingen har det också fått en annan betydelse.

– Man tror inte att det är någon större skillnad när det är sju bidrag, men jag kan säga att det är det. Det har varit inspirerande och kul att behöva tänka annorlunda. Tävlingarna får en helt annan balans. Det blir direktare, med ett rakt och tydligt målgruppstänkande och väldigt få krockar där låtar tangerar varandra, avslutar Christer till SVT.

Vill du följa spektaklet när det händer kan du se direktsändningen då artisterna avslöjas på svt.se/melodifestivalen. Där kan du även chatta direkt med artisterna. Artisterna som tävlar i Göteborg och Malmö ser du på måndag den 24/11 kl. 10:00 och artisterna för Östersund och Örebros deltävlingar ser du live på tisdag 25/11 kl. 10:00

byline_robin

Comments are closed.