Krönikor
Like

Pierre Davidsson: Mänsklighetens krönikör ger tårar av lycka

31 januari, 2014
677 Views
0 Comments
10 minutes read
Pierre Davidsson: Mänsklighetens krönikör ger tårar av lycka
Foto: Expressen

Foto: Expressen

Glenn Hyséns egna ord i en krönika;

Tempot är högt liksom molnen denna kyliga dag på under en förmiddags powerwalk. Kylan biter igenom en tjock vinterjacka, doften av skogen ger sig tillkänna genom en livsglädje som snart kom att bli betydligt större. Musiken i lurarna avbryts av vänner som i all iver nämner namnet, Glenn Hysén & Expressen.

Passionen för ridsporten har sen låg ålder hos mig varit väldigt stor, trots att jag nu liksom då är väl medveten om de risker denna sport faktiskt utgör och hur många som årligen skadas i sporten, ändå är det en töntig och tjejig sport. Att manövrera ett flockdjur & faktiskt vilddjur på över 500 kg hästkrafter kräver en portion av mod och kunskap.

Ett projekt som hyllas och sprider sig landet runt – ett projekt om respekt

Som ni tidigare kunnat läsa i mina krönikor så har jag under min skolgång ett tyngt bagage, liksom många andra efter att varit utsatt för svår mobbing på grund av mitt intresse som kille för ridsporten, men trots att jag mått fruktansvärt dåligt och faktiskt varit millimeter från döden så vet jag att alla kan om man bara ge sig fan på det, finna framgången.

Projektet som kom att heta, att vända motgång till framgång, som finns på Facebook har sedan grundandet haft visionen att sprida ett budskap om att vi alla är olika och att man ska accepteras med respekt för just den olikheten som är Du. Mobbing och trakasserier finns i hela världen, bland barn i skolan, bland vuxna på arbetsplatser, överallt finns mobbingen och jag vet att flera utav er som läser denna krönika har eller är utsatta för kränkningar av olika slag.

Projektet har blivit omtalat såväl på lokal nivå som rikstäckande och kanske du även hört och sett projektet florera i media den senaste tiden. Det är svårt att förstå hur man en gång i tiden varit så oerhört liten, befunnit sig i ett kolsvart mörker och upplevt en hopplöshet större än allt annat, en olust till att bara leva vidare och idag stå här med en motgång som blivit en framgång som hyllas av många. Dessutom har projektet fått både utmärkelser & prisats för dess viktiga värdegrund i samhället.

Pappa Hysén – Föräldrar måste prata om rätt och fel

Den bitande kylan gör sig tydligt påmind trots raska steg på grusvägen med doften av skog som ger sina tydliga kontraster på hur skönt livet faktiskt kan vara avbryts snabbt.
–” Gå in på expressen nu!!”, något förvirrad och oförstående så följer jag uppmaningen från vänner som i all iver skriver och till tårar av glädje ser jag med egna ögon en krönika tillägnad mig av Glenn Hysén.

Bara några dagar tidigare gick reprisen i Efter tio med Malou Von Sivers där jag efter att dem läst om mitt projekt blev inbjuden att delta för att i direktsändning berätta om min bakgrund och hur pass dåligt jag mått, men också att prata om ämnet psykisk ohälsa bland yngre vuxna som idag är alltmer vanligt förekommande i samhället. Siffror som skjuter i höjden och orsakerna kan och är många.

En vilja och ett steg av motivation

Att ta steget att inför hela det svenska folket berätta om min bakgrund och hur pass långt det gick, var ett beslut som var både känslosamt och svårt att ta, trots att motivationen och en inre röst hela tiden sa – kör! Idag mår jag otroligt bra, och har lyckats göra något bra av en tuff tid, så varför ska jag inte dela med mig och lyfta upp ett problem som idag plågar 50.000 barn & ungdomar varje dag i vårt land. I mina ögon vore det ren idioti att inte synliggöra en sann vardag många lever i. Jag kan göra något, men inte allt.

Det där stora klivet ut i ett rampljus, eller kanske för mig personligen ut i en verklig vardag som många lever i skulle visa sig vara uppskattat och fortsätter att belysas. Barnen och ungdomarna är vår framtid, och varför jobbar vi inte mer aktivt med vår framtid i samhället? Ska denna tortyr som många var dag lever i få fortgå och skörda människoliv för att vi stå med knäppta händer och ser på, likt homofobins egna land, Ryssland.

Jag är bara en enda ynka liten människa som i Sverige har denna bakgrund, det är skrämmande att veta, ännu mer skrämmande är det att veta att statistiken mot mobbingen eskalerar. Nyligen har jag inlett ett samarbete tillsammans med skolornas stödorganisation Friends och medverkat i deras senaste lansering utav siffror som aldrig tidigare funnits riktat mot idrotten. En fasansfull siffra som visar att vart fjärde barn inom lagsporten känt sig utfryst, en pressrelease som fick media att vakna till.

Förebilden – Lasse Gustavsson

Redan från barndomen skapar vi alla oss förebilder, en eller flera personer vi ser upp till och som vi vill eftersträva att ta efter på olika plan. För mig är killen på bilden en utav Sveriges främsta förebilder kopplat till mitt projekt, att just vända en motgång till framgång.

Foto: www.motivationsverktyget.se

Foto: www.motivationsverktyget.se

Året var 1981, och Lasse var brandman bara 24 år gammal. Larmet gick, adrenalinet pumpade, och det skulle visa sig vara befogat. En kort stund senare satt han i en explosion, ett eldhav som slukade hela hans vardag, arbetskamrater och all framtid för många, men inte för Lasse.

Svårt brännskadad låg han på brännskadeavdelningen i månader och kämpade för sitt liv bara 24 år gammal, och idag föreläser han och hyllas för hans livsglädje trots en grym motgång, svår att likna min. Jag har själv hört hans föreläsningar och hans historia och hans livsglädje är något som får mig att fascineras över hur människan kan fortsätta kämpa trots extrema motgångar med döden bankandes på andra sidan väggen.

Liksom Glenn Hysén, om det inte vore nog så hörde denna kille av sig och gav mig sitt största stöd till att fortsätta i rätt riktning.

Oavsett motgång, så kan alla nå framgång.

Tro på dig själv och låt ditt mod bestämma vägen. Ingen människa ska behöva ändra på sina egenskaper för en annan människas faktiska okunskap & rädsla. 

Facebook – https://www.facebook.com/pages/Att-v%C3%A4nda-motg%C3%A5ng-till-framg%C3%A5ng/482614255169107

Pierre Davidsson
Krönikör

Comments are closed.