Eurovision
Like

Robin Strandberg om SVTs app: ”de ljuger svenska folket rakt upp i ansiktet”

14 februari, 2015
2239 Views
0 Comments
5 minutes read
Robin Strandberg om SVTs app: ”de ljuger svenska folket rakt upp i ansiktet”
Molly Pettersson Hammar (Foro: Posh24)

Molly Pettersson Hammar (Foro: Posh24)

Jag skulle egentligen bara vilja ägna krönikan om deltävling 2 helt åt förra veckans apphaveri och Molly Pettersson Hammars brakförslut.

Jag tillhör nämligen kategorin av tittare som fortfarande står och gapar med öppen mun, förvånad och frusretat över vad fan det var som hände. Jag tillhör även kategorin som med stor sannolikhet fortfarande tror att SVT ljuger svenska folket rakt upp i ansiktet genom att säga att appstrulet inte påverkade det slutgiltiga resultatet. Varför tycker jag så? Kan kort och gott bara påvisa följande.

Bidrag nummer ett och två kom på sjunde och sjätteplats. Märkligt med tanke på att bidrag nummer ett direkt efter tävlingen klättrade sig upp som etta på Itunes. Det har diskuterats om att folk inte laddade ner och började använda appen från och med låt nummer tre och fyra. Där kommer vi genast till slutsats nummer två.

Bidrag nummer tre och fyra hamnar höga förvånande i Andra Chansen. När appen slutligen är installerad, klar och färdig att använda hamnar bidrag nummer sex och sju i final. Bara sådär. Jag säger inte att jag har rätt. Jag säger bara att ett sådant resultat aldrig någonsin förekommit i schlagerns historia. Någonsin. Rätta mig gärna om jag har fel.

Men nu tillbaks till morgondagen. Vad har vi att vänta oss denna vecka? Ja om jag säger som såhär. Förra veckan handlade enbart om Eric Saade. Denna vecka handlar det enbart om en viss före detta Paradise Hotel deltagare vid namn Samir (bara jag skriver namnet kan jag höra tonårstjut) och hans bortglömda kompanjon Viktor som måste få jobba hårt för att inte alltid få stå i skymundan.

Och ska vi snacka talang, erfarenhet och musikalitet så är det här skit. Det är inget snack om den saken. Ren och skär skit är vad det är. Men adderar vi skiten med sociala medier, antal följare på Instagram, tonårsbrudar och frenetiska fans så har vi redan här helt plötsligt kvällens vinnare.

Röstningsappen är i detta fall en guldgruva för duon för att återgå till den. Deras fans är bokstavligen födda med Iphones och Candy Crush i handen och är en direkt motsvarighet till exempelvis Sanne Salomonsens och Marie Bergmans fanbase. För att citera Marie Bergman själv:

”- Hur ska du kunna mäta dig mot de rösterna? Det går inte. Man kan ge upp det där med tävlingen och om man är cynisk säga att den som har störst fanclub vinner.”

Marie, du har så rätt. Därav är det också inget snack om saken att Samir & Viktor är en självklar finalist i morgon. Rätt eller fel? Ja det kan vi bara själva spekulera i. Ställ den frågan till SVT och du lär säkerligen inte fått ett vettigt svar. Möjligtvis ytterlige en dum bortförklaring.

Själv hoppas jag på Magnus Carlssons comeback. Jag är så hungrig på en ordentlig schlager i den här moderna tävlingen att jag svälter. Och innan jag avslutar vill jag bara avrunda med en liten notis som jag fick igår när jag kollade in repetitionerna. Det slog mig som en blixt från ovan. Utan att egentligen ha hört särskilt mycket av låten.

Och möjligtvis även om det kanske inte är vad jag vill. Men ni vet vad? Mariette – startnummer 7 i morgon – kommer troligen få göra ett litet besök i Wien en sväng i Maj. Just saying.

byline_robin

Comments are closed.