Europa
Like

Ryssland rekommenderas inte för homosexuella

5 november, 2013
1126 Views
0 Comments
2 minutes read
Ryssland rekommenderas inte för homosexuella

Ryssland gay
Att Ryssland skulle vara ett farligt land för homosexuella är ingen nyhet.

För några dagar sedan rapporterade landets president Vladimir Putin att västerländska besökare inte behövde känna sig oroliga inför Sochi Olympics.

Trots detta har det under dagarna kommit in klagomål på att utlänningar och journalister har blivit diskriminerande av rysk polis.

I slutet på oktober blev ett norskt TV-team häktade av rysk polis utan några som helst grunder. Journalisterna säger att de har blivit stoppade hela sex gånger under sin vistelse i Ryssland.

Troligtvis beror det på att myndigheterna i Ryssland är rädda för utländska medier.

Det norska teamet gick dock i taket när polisen krävde att de skulle göra ett drogtest, något som TV-teamet inte ville gå med på.

Enligt den norska journalisten Oystein Bogen är det oroande att något sådant sker.

– Jag har jobbat i Ryssland sedan 1995 och har aldrig upplevt något liknande. De försöker hela tiden spana på oss och ta del av våra källor, säger Bogen i ett uttalande.

Detta är dock inte första gången som en sådan händelse inträffar. De första journalisterna som greps under Rysslands anti-gaypropaganda var fyra holländare som fanns på plats för att spela in en dokumentärfilm.

Ett av huvudkriterierna som Ryssland har för att vara värdland av OS är att journalister ska fritt kunna rapportera. Yttrandefrihet anses vara en grundregel för OS.

Angreppen mot journalisterna i kombination med anti-gaylagarna har skapat stora oroligheter i världen och det är ingen nyhet att vissa har valt att bojkotta Ryssland på grund av utspelen.

Comments are closed.