Samhälle
Like

VIDEO: Gaypar attackeras med pepparsprej i socialt experiment

27 juli, 2015
765 Views
0 Comments
3 minutes read
VIDEO: Gaypar attackeras med pepparsprej i socialt experiment

ukrainskt-gayparDet är en helt vanlig sommardag i Ukraina. På Khreschatyk Street i huvudstaden Kiev sitter två killar på en parkbänk, Zoryan Kis och Tymur Levchuk. Den ena killen sitter tätt intill sin pojkvän och håller en bukett med blommor.

Men det är inte vilken dag som helst. Just i dag har paret, som egentligen är skådespelare, bestämt sig för att gå ut och testa Kievbornas tolerans gentemot samkönade par. Det hela skulle dokumenteras med en kamera, för att senare läggas ut på YouTube.

När de plötsligt visar sin kärlek för allmänheten förändras den kärleksfulla bilden, snabbt.

Ett gäng nazister kommer fram och inleder en konversation med killarna. De frågar om de ser sig själva som ukrainska patrioter, och börjar därefter kasta kränkande kommentarer. I en av kommentarerna frågar en av nazisterna om paret tror att de lever i USA, med hänvisning till legaliseringen av samkönade äktenskap.

Debatten varar dock inte längre än så. När några polismän, som fanns i närheten, försvinner går en av nazisterna fram och attackerar paret med pepparsprej. Under samma ögonblick kommer de andra gängmedlemmarna och börjar sparka paret. Inom någon minut var gärningsmännen spårlöst försvunna.

Det sociala experimentet varade i knappt 60 minuter, och efter incidenten försökte Zoran Kis förklara det som har hänt.

– Vad kan vi dra för slutsats av det här? Jo, att det finns homofoba radikaler i vårt samhälle, som står redo med fysiskt våld. Och de andra människorna verkar inte bry sig så länge det inte drabbar dem. Den här minoriteten försöker få alla att följa deras regler.

Den ukrainska regeringen befinner sig för tillfället i en stor diskussion om samkönade relationer. Samtidigt har landets kyrkor, som fortfarande har ett stort inflytande i det ukrainska samhället, tydliggjort sin ståndpunkt i frågan. De vill inte ens vara med i diskussionen.

Så sent som i maj 2015 attackerades ett antal HBTQ-personer med tårgas och rökbomber i centrala Kiev.

Nedan kan du se det klippet från incidenten:

Simon Lundell
Reporter

Comments are closed.