I Polen har HBTQI-rörelsen länge kämpat för sina rättigheter, och efter det senaste valet verkar en ny era gry. Med en liberal seger andas nu rörelsen ut och hoppas på bättre tider framöver.
HBTQI-rörelsens andetag efter valet
Polens HBTQI-rörelse har fått en paus att andas efter det senaste valet där det liberala partiet Medborgarplattformen stod som segrare. Donald Tusk, som leder Medborgarplattformen, uttryckte att maktskiftet markerar ”slutet på de mörka tiderna, slutet på Lag och rättvisa”. Detta syftar inte på en faktisk lag eller rättvisa, utan på det nationalkonservativa partiet med samma namn, som 2015 fick egenmajoritet i den Polska riksdagen.
Ett splittrat land
Polens politiska landskap kan förenklat beskrivas som två block. Å ena sidan har vi Lag och rättvisa med partiordföranden Jaroslaw Kaczynski. Å andra sidan finns Donald Tusks parti Medborgarplattformen, som är del av en vänstercentrerad allians med flera mindre partier. Denna allians har haft stora framgångar under valkampanjen. Valdeltagandet i Polen nådde 73 procent, vilket är landets högsta någonsin.
Under den förra mandatperioden har kvinnors aborträttigheter dragits in, och det har även införts ”HBTQ-fria zoner”. Dessa zoner förbjuder exempelvis ”Pride-propaganda”, som att en familj kan ha två pappor. RFSL menar att detta är en kränkning mot mänskliga rättigheter. Denna utveckling ledde till att Polen rankades sämst i EU enligt ILGA-Europas rankning över HBTQ+-rättigheter.
Reaktioner på valresultatet
Segern för Medborgarplattformen har mottagits med många glada röster, särskilt inom HBTQ-rörelsen. Aktivisten Bart Staszewski uttryckte sin stolthet över den förväntade, mer inkluderande politiken. Han skrev på Twitter: ”Det här är bara början för att ta tillbaka vårt land. Kampen ligger framför oss men vi andas frisk luft idag.”
Även svenska makthavare har uttryckt glädje över valresultatet. Per Bolund gratulerade det polska systerpartiet Zieloni (de gröna) på Twitter. Men alla är inte nöjda med valresultatet. Erik Almqvist, grundare av nyhetsbyrån insikt24 och tidigare Sverigedemokratisk riksdagsledamot, uttryckte sitt missnöje över att EU nu förväntas få mer inflytande inom den polska politiken.
Framtiden för HBTQI-rättigheter
Rättigheterna för HBTQI-personer har genomgått stora förändringar globalt. Medan vissa länder som Sydkorea har stärkt rättigheterna, har andra länder som Uganda infört hårdare lagar för homosexuella. Sverige, som är en stor biståndsgivare, har uttryckt sitt stöd för HBTQI-rättigheter och använder sitt inflytande för att verka för förändring.