Oliver är en Göteborgsbaserad transkille som driver ”Queers of the World”, en populär YouTube-kanal med över 1 250 följare. I kanalen gör han videoporträtter av hbtqia+personer, där målet är att visa personer som representerar en bred variation av identiteter på hbtqia+-spektrat från så många delar av världen som möjligt. I Olivers videos får vi möta spännande personer och berättelser från både Sverige och världen.
Syftet med Olivers ambitiösa YouTube-projekt är att ge mikrofonen till personer från det queera communityt och skapa en plattform där historier och berättelser når fram, utan att gå igenom en straight cispersons redigering. I vår kontakt med Oliver säger han att detta blivit allt viktigare, särskilt då medier snedvrider på berättarnas historier, vilket lett till större diskriminering, stigmatisering och marginalisering. Vår redaktion passar på att ställa några frågor om projektet, om Olivers bakgrund och hans engagemang i YouTube-kanalen Queers of the World.
Vi ser att du är aktiv på YouTube och många andra sociala kanaler. Kan du berätta vad det är för innehåll du skapar?
Jag gör korta videor/personporträtt/minidokumentärer om olika HBTQIA+-personer, där de själva får berätta om vad de vill som rör deras queerhet. Vissa väljer att berätta om sitt liv, hur det varit för dem att förstå sig på sin könsidentitet eller berätta för omvärlden om sin sexuella läggning och vissa väljer att berätta om ett ämne som de brinner för, tex att vara trans på gymmet, att vara queer och religiös eller om de bästa sakerna med att vara trans. Ibland träffar jag också personer som driver ett projekt eller en organisation, tex Snickqueeri som håller i separatistiska kurser i trähantverk, KviriRuna som är en tidning för queers på lettiska eller Page28 – Sveriges enda queera bokhandel.
Vad är det primära syftet med din content?
Jag vill att HBTQIA+-personer ska kunna känna igen sig i mina videor, och få se sig själva speglade i positiva livsberättelser. Sen hoppas jag att personer som ser videorna också får lära sig något nytt om någon identitet inom vårt eget community, vilket förhoppningsvis bidrar till en mer inkluderande gemenskap.
Hur kom du på idén att starta din YouTube-kanal?
Jag var trött på att media ger en så ensidig bild av queera personer – att vi inte fick berätta våra egna historier på våra villkor, utan bara används för att driva någon fråga, som oftast inte är fördelaktig för hbtqia+-personer. Jag ville vara en liten del i att ge makten tillbaka till hbtqia+-personer genom att skapa en plattform där våra röster får höras, på våra villkor.

Hur tror du att ditt innehåll kan påverka saker i samhället?
Jag hoppas dels att personer som kanske känner sig ensamma eller oförstådda i sin queera identitet ska hitta någon att känna igen sig i och på det sättet få kraft att leva i enlighet med sina hjärtan. Jag hoppas också att innehållet ger tankeställare till hur vi kan skapa ett härligare och öppnare community.
Hur har omvärlden reagerat på dina videos?
Jag får många kommentarer av personer som är glada och tacksamma att få se sig själva representerade. Min mest sedda video handlar om Felix som är en feminin transman och trots att den släpptes för ett och ett halvt år sedan får jag fortfarande nya kommentarer nästan varje vecka av personer som känner igen sig i hans berättelse. Jag får också meddelanden av personer som kanske inte själva är HTBQIA+, men allierade eller kanske möter många queera personer genom sitt jobb, som tackar för att få lära sig saker genom personerna i mina videor.
Upplever du hat och diskriminering i kommentarerna?
Jag får väldigt mycket fler positiva än negativa kommentarer. De videor som får hat är framför allt videor som handlar om religion. Det verkar uppröra människor att folk lever ut sin queera identitet och samtidigt har en varm tro.
Bästa och sämsta erfarenheten med ditt projekt?
Det bästa med projektet är alla härliga människor jag får träffa. Jag är otroligt tacksam att ha fått sitta ner med över 70 personer som berättat öppet om sina liv och sina erfarenheter. Jag har blivit en mycket rikare person och lärt mig väldigt mycket på vägen. Det jobbigaste är just när jag får elaka kommentarer. Det är särskilt jobbigt eftersom att de aldrig är riktade mot mig, utan mot personerna som jag intervjuat. Men jag modererar väldigt hårt och tar direkt bort alla hatiska kommentarer.

Hur hinner du med all videoredigering och hur lyckas du kontakta alla dessa personer som vi får följa i din kanal?
Eftersom att jag känner så starkt för det här projektet så är det nästan aldrig svårt att hitta tid för redigering. Även om varje video tar ett par timmar att bearbeta så gör jag det med glädje! Personerna hittar jag framför allt via Instagram, men flera är också vänner eller bekanta eller vänners vänner.
Du nämner identiteten ”queer” i dina videos. Vad innebär identiteten för de som inte känner till den?
Jag använder queer som en samlingsord för alla personer som lever utanför normen vad gäller sexualitet eller könsidentitet, alltså som en synonym till HBTQIA+.
I en av dina klipp säger du att människor ibland byter pronomen och namn, vilket också är vanligt inom HBTQI+ generellt. Ibland byter de åsikter. Under Stockholm Pride fick vi prata med några transpersoner och som tog illa upp om någon i konversationer använder det juridiska eller biologiska könet istället för personens rätta pronomen. Det kan vara svårt att veta vilket pronomen som ska användas om det inte finns en relation till personen sedan tidigare. Hur undviker vi att felköna människor i samhället?
Att använda folks korrekta namn och pronomen är jätteviktigt. Det visar att vi ser, respekterar och bryr oss om personen i fråga. Det enklaste sättet att inte felköna är att helt enkelt fråga personer en möter vilket namn och pronomen personen använder och därefter göra sitt yttersta för att använda just det. Att använda nya pronomen som tex hen eller den kan vara svårt och då kan en behöva öva lite hemma för att liksom få in det naturligt i sitt språkbruk.
Hur skulle det ideala samhället se ut?
Jag önskar mig nog mest mer av de positiva krafterna. Mer kärlek, solidaritet och öppenhet. Ett samhälle där alla kan existera på lika villkor, oavsett könsidentitet, sexuell läggning, funktionsvariation, etnicitet, familjesituation etc.
Kan du berätta kortfattat om dig själv?
Jag heter Oliver Jähnke, pronomen han/honom och är en 28-årig transkille från Göteborg. Jag tycker mycket om sommaren, att resa, att gosa med djur, att gå på musikal och att se på film. Jag jobbar bla med Göteborg Film Festival och West Pride.
Vi måste erkänna att vi inte intervjuat många transkillar och det kanske saknas lite djupare förståelse i hur det är att leva som trans. Kan vem som helst identifiera sig som trans idag eller behöver man genomgå transutredningar eller kanske till och med kirurgiska ingrepp?
Transperson är du om din könsidentitet inte stämmer överens med det kön du tilldelades vid födseln. Det är bara du själv som kan avgöra om du är trans eller ej. Vissa transpersoner behöver könsbekräftande vård och då KAN en genomgå en transutredning och därefter få könsbekräftande vård (i form av ex hormoner, kirurgi, logopedhjälp, hårborttagning etc). Men du är lika mycket trans oavsett om du genomgår en medicinsk transiton eller ej. Juridiskt kön kan du dock bara ändra efter kontakt med både utredningsteam, läkare och rättsliga rådet.
Slutligen, vart ser vi Oliver om 5 år?
Jag hoppas att Oliver är lika glad och lycklig om 5 år som nu, att han fortfarande gör något han brinner för och kämpar för en bättre, mer inkluderande värld!