Samhälle
Like

8 stereotyper som vi HBTQ-personer hatar att höra

30 september, 2016
102202 Views
0 Comments
6 minutes read
8 stereotyper som vi HBTQ-personer hatar att höra

Det kan vara utmanande att vara homosexuell, bisexuell, transsexuell eller queer. Tillhör man någon av ovanstående sexuella minoriteter så har man säkert kommit i kontakt med några konstiga stereotyper. Vissa av stereotyperna kan låta överraskande, andra sådär typiska och några till och med jobbiga. I den här artikeln uppmärksammar vi några av de kanske vanligaste kommentarerna som HBTQ-personer får höra från den straighta världen.

”Vem är det som är kvinnan, och vem är mannen?”

Året är 2016 och det är fortfarande lika oroväckande att höra den här frågan. Oavsett hur frågan formuleras så uppfattar majoriteten just den här frågan som som oerhört kränkande, i vissa fall förnedrande. Det finns ingen man i förhållandet och det finns ingen kvinna heller. Varför är det ens viktigt att definiera vem som är vem? Ett vanligt missförstånd är att många straighta förknippar passiva killar som kvinnan i förhållandet. På samma sätt anses kvinnor med ett grabbigare utseende återspegla mannen i ett lesbiskt förhållande.

https://media.giphy.com/media/iEt4s4pnGoeY/giphy.gif

”Ni behöver väl använda kondom och testar er ofta, majoriteten har väl Hiv?”

Hiv-viruset uppmärksammades först bland homosexuella män och upptäckten är i folkmun, trots motbevisande statistik, fortfarande förknippad med homosexualitet även om siffror visar något helt annat. Konservativa medier har i många år hjärntvättat sina läsare och påstått att homosexuella är överrepresenterade. Men om sanningen ska fram så finns det ingen statistik som stödjer detta påstående. Den största risken för att åka på en Hiv-smitta är genom vaginala och anala samlag, oralsex och sperma. Alltså kan det drabba alla.

”Barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp blir homosexuella”

Stämmer inte. En barn kan inte forma sin sexualitet utifrån en upplevelse. Sexualiteten är någon man föds med, inte något man förvandlas till genom en händelse.

”Lesbiska kvinnor hatar män”

Det här är en av de vanligaste stereotyperna om lesbiska kvinnor, och det är inte heller uteslutet att man anklagar de samma för att vara politiska anhängare av partier som Feministiskt initiativ. Påståendet stämmer inte eftersom majoriteten inte kan uttala sig inom ramen för en grupp. Alla tänker olika, vissa hatar män och andra älskar. Sluta bekymra dig över dessa meningslösa påstående. Ta istället del av några inspirerande visdomsord.

”Men hur kan du veta om du inte provat…?”

Det värsta som finns är att förneka någons sexualitet genom att ställa förnedrande frågor som: ”Men vaddå, du har ju aldrig gjort det med en tjej”, ”Du har aldrig provat kuk” eller ”Har du inte provat så kan du inte vara helt säker?”. Stereotypen såväl som frågan är fortfarande vanlig. Den kan upplevas som jobbig, men tänk därför på att vara lika arrogant när du svarar tillbaka. Är du en kille så kan du svara med något i stil med: ”Jag vet inte, jag kanske skulle kunna prova mig fram tillsammans med din syster eller din bror”.

the rocky horror picture show rocky horror picture show transylvania transexual frankenfurter

”Lesbiska använder strap-on”

Ja, vissa föredrar strap-ons, även män. Men det betyder inte att man föredrar att ligga med en man. Det är skillnad på leksaker och fysiska kroppsdelar. Vissa kvinnor upplever det kanske mer upphetsande och erotiskt att ligga bredvid en kvinna, mer än vad de skulle känna om de låg med en man.

”Lesbiska tjejer drömmer om att få ligga med mig”

Du kan fortsätta drömma, men att fantisera om dig själv (om du är kille) tillsammans med lesbiska par visar bara att du inte respekterar deras förhållande. Läs på, visa respekt och acceptera att de där tjejerna inte är några sexuella objekt. De är ett par precis som alla andra.

”Feminina killar kommer bli bögar”

Vi har alla olika personligheter och bara för att vi beter oss på ett visst sätt så betyder det inte att vi kan placeras i olika kategorier. Så nej, bara för att din killkompis tycker om att vifta med armarna när han pratar, använda en ljus röst eller sminka sig så betyder det inte att han är eller kommer bli bög. Alla är vi olika.

Comments are closed.