Samhälle
Like

Arrangören bakom Järva Pride vill se fler förortsparader

30 juli, 2015
1870 Views
0 Comments
5 minutes read
Arrangören bakom Järva Pride vill se fler förortsparader
Foto: Skärmdump, YouTube

Foto: Skärmdump, YouTube

I dag genomfördes den alternativa prideparaden Järva Pride i Husby, Tensta och Rinkeby. På eventets Facebook-sida fanns det ungefär 200 anmälda deltagare, men det var bara ett 20-tal som dök upp. När Gaybladet kontaktade en av arrangörerna, Jan Sjunesson, verkar han ändå vara glad över utfallet.

– Från början trodde jag att det bara skulle var jag och kanske ytterligare fem andra deltagare. Jag kan inte påstå att jag är besviken, säger Jan Sjunnesson.

– Jag tror att många var rädda för våld och attacker. För någon dag sedan pratade jag med ett gaypar som var intresserade av att delta, men de kom inte. De var nog rädda för att ta sig dit.

Utlandsmedierna förvånade

De svenska mediernas intresse för Järva Pride har lyst med sin frånvaro, och enligt söktjänsten Googles nyhetsdatabas Google News har de utländska medierna varit bättre på att dokumentera eventet. Sjunnesson berättar att han fått många telefonsamtal från utlandet och att majoriteten av journalisterna varit förvånade över debattklimatet i Sverige. Han ser de mediala kopplingarna till RFSL som en av orsakerna.

– Jag är inte förvånad. Det hela handlar om makt och privilegier. RFSL vill uppfostra det svenska folket i HBTQ-frågor. Det ska de inte göra, säger Sjunnesson.

– Det paradoxala är att RFSL och HBTQ-vänstern har påstått att jag ville provocera fram en muslimsk aggression. Det har jag aldrig sagt, även om de påstår det.

“De flesta log”

Paradtåget genomfördes utan några större incidenter. Sjunnesson förklarar att läget var lugnt och stillsamt under hela eventet.

– Människorna som vi träffade ute på gatorna var väldigt snälla.

– Enligt en av deltagarna fanns det någon som skrek ”jävla bögar”, men det var inget jag hörde. De flesta log stillsamt.

– Jag har ju jobbat där tidigare, så jag visste att det skulle vara lugnt. Det är bara några få typer som är våldsamma.

Men när festivalen nådde sitt slut uppstod det ett bråk mellan flera personer på Husby torg, uppger stockholmspolisen. Enligt vittnen ska två lokalbor ha hoppat på och misshandlat en deltagare i Prideparkanhängarna – den grupp som fanns på plats för att protestera mot Järva Pride.

Det framgår vidare att den utsatte har anmält brottet som ”hets mot folkgrupp” med hänvisning till gärningsmännens verbalt nedsättande uttryck om homosexuella. Sjunneson berättar att Aftonbladet var först ut med att skriva om händelsen, men att det fanns många brister och fel i deras artikel.

– Aftonbladet gick ut med en nyhet och skrev att vi hade åkt på stryk. Det stämmer inte. Enligt polisen var det motdemonstranterna som hade hamnat i bråk, säger han.

– Det här är väldigt stort. Vänsterns argument höll inte den här gången heller. De slog knut på sig själva.

– Hur vi än gjorde så vann vi. Detta kallas för PK Syntax Error.

Ansvaret ligger på RFSL och Stockholm Pride

Om Järva Pride kommer tillbaka 2016 återstår dock att se. Ansvaret ligger nu hos RFSL och Stockholm Pride, menar Sjunnesson, som tillägger att han vill se ytterligare förortsparader i Sverige.

– Nu ligger bollen på RFSL och Stockholm Pride. De behöver göra det här själva. Gör det i Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Växjö, Norrköping och i ytterligare städer. Jag vill se förortsparader i hela Sverige om det finns ett behov av det, säger han.

– Hur kvinnor blir behandlade i Husby är lika viktigt som hur HBTQ-personer behandlas. Klarar man inte att ta hand om dessa människor så kommer man inte kunna ta hand om någon annan heller. Det är ett test för att se hur acceptansen ser ut. I Sverige ska svensk lag gälla.

Daniel Sallegren

Comments are closed.