HBTQ-dejtingappen Grindr beslutade att avsluta sina fjärrarbetspolicyer och tvingade sina anställda att flytta. Nästan hälften av personalen valde att lämna företaget. I början av augusti meddelade Grindr att de skulle återinföra kontorsarbete. Denna policy gav arbetstagarna två veckor att välja mellan att flytta till deras respektive teams nyutnämnda ”hub”-stad för att arbeta på plats två gånger i veckan, eller att lämna företaget med avgångsvederlag, enligt Communications Workers of America (CWA).
Konsekvenser av beslutet
Ungefär 80 av Grindrs 178 anställda tvingades lämna företaget den 31 augusti, enligt CWA. Många av dessa arbetstagare hade anställts på distans och krävdes nu att flytta till nya ”hub”-städer som New York, Chicago, Los Angeles, San Francisco och Washington D.C.
Bakomliggande orsaker
CWA hävdade också att återkomstpolitiken var ett svar på en fackföreningsdrivning inom företaget. Bara två veckor innan Grindrs policyändring hade en majoritet av de anställda ansökt om att organisera en fackförening. Istället för att erkänna fackföreningen utfärdade företaget en ny policy som krävde att personalen skulle flytta eller säga upp sig. Fackföreningen har nu lämnat in en anmälan om orättvis arbetspraxis mot Grindr till National Labor Relations Board.
En talesperson för Grindr sade att de senaste påståendena från fackföreningen ”saknar grund”. Talespersonen tillade: ”Vi ser fram emot att återvända till kontoret i en hybridmodell i oktober och ytterligare förbättra produktiviteten och samarbetet för hela vårt team.”
Större problem i arbetsvärlden
Denna tvist belyser de spänningar som finns mellan arbetsgivare och arbetstagare när det gäller policyer för återkomst till kontoret, mer än tre år efter att Covid-19-pandemin tvingade miljontals tjänstemän att arbeta på distans.
Enligt en undersökning från Conference Board i augusti rapporterade 73% av organisationerna utmaningar med att få arbetstagare att återvända till arbetsplatsen. Påtryckningarna för arbete på plats kan hindra ansträngningarna att behålla arbetstagare. 71% av arbetsgivarna som kräver arbete på plats rapporterade svårigheter med att behålla sina anställda, enligt undersökningen.
Stora arbetsgivare har sagt att de kommer att bli strängare med att genomdriva sina återkomstmandat efter Labor Day. Till exempel meddelade Amazon CEO Andy Jassy att anställda var fria att inte hålla med om företagets policy, men om de inte följer den kan deras framtid på Amazon vara osäker.