En färsk Sifo-undersökning visar att en tredjedel av svenskarna är oroliga för att HBTQ+-personers rättigheter ska försämras i Sverige. Bakom oron ligger bland annat extremhögerns framgångar i Europa, en utveckling som kan påverka även Sverige.
Könsskillnader i oro för rättighetsförsämringar
Kvinnor i Sverige visar sig vara mer oroliga än män för att rättigheterna för HBTQ+-personer ska utvecklas negativt. Nästan hälften av de tillfrågade kvinnorna, 47 procent, uttrycker oro, jämfört med 27 procent av männen. Denna skillnad i uppfattning speglar en bredare medvetenhet om och engagemang för HBTQ+-frågor bland kvinnor.
– Svenskarnas oro kan förklaras av de högerströmningar som fått fäste i flera europeiska länder, säger Aaron Kroon, styrelseledamot på Regnbågsfonden.
Svensk respons på internationell diskriminering
Undersökningen belyser även svenska folkets åsikter om hur Sverige bör agera internationellt mot länder där HBTQ+-personers rättigheter kränks. En majoritet, 59 procent, anser att Sverige bör använda sitt EU-medlemskap för att utöva påtryckningar på sådana länder. Andra åtgärder som förespråkas inkluderar offentliga fördömanden och utbildande insatser för att förbättra situationen.
– Vi ser stora framsteg i vissa länder, men också att utvecklingen går åt fel håll i andra, fortsätter Kroon.
Företagens roll i samhällsfrågor
Linnea Borgström, HR- och hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience Sverige, understryker vikten av företags engagemang i samhällsfrågor.
– På 7-Eleven vill vi vara en röst som bidrar till ett öppnare samhälle i dessa viktiga frågor, säger Borgström.
För att ytterligare sprida kunskap och engagemang har 7-Eleven och Regnbågsfonden samarbetat för att ta fram rapporten “Alltid Öppna”, som är tillgänglig för allmänheten.