Okategoriserade
1

Fick GayCoin istället för Bitcoin – vill stämma Apple

22 april, 2020
1118 Views
0 Comments
3 minutes read
Fick GayCoin istället för Bitcoin – vill stämma Apple

Teknikjätten Apple har hamnat i en ovanlig juridisk tvist med en rysk man. Enligt amerikanska medier påstår den ryske mannen att han blivit homosexuell efter att ha laddat ner en app från Apple Store som egentligen är relaterad till kryptovalutor.

Mannen uppges ha försökt köpa Bitcoins, en internationell kryptovaluta, men istället fått ”GayCoin”, som levererades med ett särskilt meddelande. Meddelandet lyder ”Don’t judge until you try”, eller på svenska ”döm inte utan att prova”.

”Jag tänkte, på riktigt, hur jag kunnat döma något utan att prova? Jag bestämde mig för att på sex med samma kön”, står det i mannens anmälan.

”Nu har jag en pojkvän och jag vet inte hur jag ska förklara det här för mina föräldrar”, fortsätter han.

Påstås ha blivit manipulerad av Apple

I mannens anmälan uppger han att Apple uppmuntrat honom till homosexualitet genom manipulation och för att de gett honom ”GayCoin”. Nu begär han en miljon ryska rubels (red. anm. motsvarande 150 000 svenska kronor) i kompensation från Apple. Vidare uppger mannen att Apple orsakat honom både moraliskt och mentalt lidande och att han till följd av händelsen aldrig kommer bli normal igen.

GayCoins existens och historia

Gaybladet har kontaktat en av Sveriges ledande aktörer inom daytrading och online trading för en kommentar om den nya kryptovalutan.

– Gaycoin har funnits och använts som kryptovaluta mellan 2014 och 2015. Det är alltså en väldigt kort period. Den ursprungliga GayCoin sågs senast 2018 på Cryptopia, en nyzeeländsk exchange som fick betala ett stort vite i januari 2019, säger Malin Svensson, som arbetar som skribent.

Fortsatt homofobi i Ryssland

Även om homosexualitet är lagligt i Ryssland sedan 1993, finns det fortfarande mycket fördomar mot homosexuella. 2013 instiftade Ryssland en ny lag som förbjuder marknadsföring av det som kallas för ”icke-traditionella livsstilar för minderåriga”. Till följd av lagstiftningen förbjöds många HBTQ-rörelser från traditionell aktivism. På senare tid har Ryssland blockerat sajter med HBTQ-relaterat innehåll. En lokal aktivist, Yelena Grigoryeva, mördades efter att hennes namn hamnat på en sajt som sprider negativt innehåll om HBTQ-personer.

Mannen som anmält Apple har anlitat en rysk försvarare, som hävdar att Apple bär ansvaret för sina program.  

Comments are closed.