Samhälle
Like

Fick inte ha ett förhållande – då lämnade Johan mormonkyrkan

4 januari, 2015
1602 Views
0 Comments
6 minutes read
Fick inte ha ett förhållande – då lämnade Johan mormonkyrkan
Johan på sin dopdag

Johan (till vänster) på sin dopdag

Kristen, mormon och homosexuell. Kombinationen finns, den existerar och fungerar. Men för att vara en fullvärdig medlem får man vara beredd på kompromisser och begränsningar.

Jesu Kristi Kyrka är för många en okänd församling. I folkmun är dess anhängare mest kända som mormoner. Gaybladets redaktion fick möjlighet att samtala med Johan Finne som är homosexuell och före detta mormon.

Gaybladet: Du är gay och före detta mormon. Hur har detta ihop?

– Jag hade och har fortfarande en viss grundtro på kyrkan. Homosexualiteten har dock inte gått ihop med församlingen som jag var medlem i. Min före detta biskop har förstått det och talat kyrkans syn på homosexualitet i församlingen.

– Det svåraste var att jag inte fick ha ett förhållande.

Hur kom du i kontakt med kyrkan?

– Det var på en bussresa. Jag träffade en missionär från Sverige och vi började prata samma språk. Finland är ju ett tvåspråkigt land…

Vad är den övergripande skillnaden mellan din tro och ”andra kristna”?

– Min tro vacklar just nu…

Mormonkryka

Mormonkryka

Det här med uteslutning är ett intressant ämne. Det är möjligt att bli utesluten om man tillhör ”fel” läggning. Vi har sett det inom Jehovas vittnen, men det finns även fall inom Jesu Kristi kyrka. Hur har du hanterat det? Var du inte rädd för att bli utesluten?

– Jag har själv valt att lämna kyrkan och behöver tid att fundera. Om man bryter mot vissa regler kan man bli utesluten, men när jag var med i kyrkan bröt jag bara mot en regel, och det var att jag drack té.

Vad hade du för tro innan du kom i kontakt med Jesu Kristi kyrka?

– Jag var agnostiker.

”Mormon and gay” är ett populärt videoklipp på nätet. Många homosexuella mormoner, precis som killen i filmen, påstår att de lever i celibat. Är det såhär livet ser ut för en homosexuell mormon?

– Ja, så ser det ut. Och om någon vill leva på det sättet, ja, då är det deras sak och inget jag fördömer.

Hur har andra församlingsmedlemmar tagit emot din läggning. Är det ett problem, och har du någonsin haft problem med din läggning?

– Det har varit ett problem. Jag har mottagit en del anonyma brev, och en yngre församlingsmedlem fick för sig att denne skulle slå mig. Jag vill dock påpeka att både min före detta biskop såväl som missionärerna var stöttande i det hela.

Johan Finne på regnbågsmässa i Finland

Johan Finne på regnbågsmässa i Finland

Vi får in mycket mail från HBTQ-personer som är kristna men som upplever problem med att utöva sin religion. De känner sig inte välkomna till sina församlingar just på grund av sin läggning. Vi har även fått indikationer på att en HBTQ-församling kommer grundas under 2015. Ska det vara såhär? Vad bör kyrkorna göra?

– Det är en ganska svår fråga. Själv så anser jag inte att det finns något behov av en HBTQ-församling. Jag har jobbat med regnbågsmässan i Finland i många år, och där har många funnit ro även om de inte är troende.

Mormoner får inte dricka te, kaffe eller läsk som innehåller koffein. Samma sak gäller rökning. Är det inte svårt att låta bli? Vad skulle hända om någon skulle se dig, som medlem, röka eller dricka?

– Det viktigaste av allt är din personliga relation med herren. Jag tycker att just den här regeln är lite fånig, då vi i det här fallet talar om sundhet, kaffe och té.

– Om en medlem skulle se mig dricka kaffe, te eller röka så skulle han eller hon förhoppningsvis komma fram och prata med mig. Det skulle dock vara mitt eget beslut om jag vill tala om “felet” med biskopen.

– Man får å andra sidan dricka kalla drycker som innehåller koffein. Jag har förståelse för sundhetsregelerna, men att de ändras och att kyrkan får en aktie i Pepsi är en helt annan sak.

Gaybladets nyhetsredaktion
E-post: redaktion@gaybladet.se

Comments are closed.