Pink marketing eller rosa marknaden som är den svenska översättningen syftar på en marknadsföringsstrategi som lägger fokus på HBTQ-personer. Under den senaste tiden har flertalet kampanjer inriktat sig på att fånga HBTQ-rörelsens intresse.
Startskottet för HBTQ-rörelsens frigörelse tog fart med en protest, därefter skapades föreningar och sedan kom regnbågsflaggan. Prideparaden fick stort genomslag och spred sig från större städer till mindre orter. Nu syns och får HBTQ-personer i en allt större utsträckning mer utrymme inom marknadsföringen. Pink marketing eller rosa marknaden är namnet på ett nytt fokus inom marknadsföringsstrategin som inriktar sig på att fånga HBTQ-personers intressen.
Halebop är ett av företagen som marknadsför sig på ett HBTQ-vänligt sätt. En av deras reklamer utspelar sig i ett omklädningsrum där grabbar från ett ishockeylag byter om. En av killarna sliter åt sig sin lagkamrats telefon som precis fått ett sms med texten “saknar dig, från Theo”. Killen som tog telefonen läser högt och frågar vem Theo är. Det blir tyst i omklädningsrummet när han som fått smset erkänner “Det är min pojkvän och vi firar ettårsdag”. Killen som tagit telefonen säger “Grattis, ett år, det är fan inte lätt alltså”. De andra i omklädningsrummet fortsätter att prata som vanligt och en annan säger att “jag vet vem det är, han är fett bra ju”. Den här reklamen blev mycket omtyckt och fick stort genomslag. Den fick även stor spridning och översattes också för engelska marknaden.
Den senaste marknadsföringskampanjen som uppmärksammats inom HBTQ-kretasar är Rebillas reklam som föreställer en bandana i vänster bakficka. Bilden väckte associationer till ett dolt budskap och har tolkats som en flört med “Hanky codes”, som under 70-talet var ett kodsystem HBTQ-personer använde sig av för att signalera att de var intresserade av närmare umgänge.
När vår redaktion når ut till företagets marknadsavdelning för att diskutera den pågående kampanjen i kollektivtrafiken medger de att uppmärksammandet inte är något nytt.
– Kampanjen uppmärksammades och det blev en snackis, men egentligen fanns det inga baktankar. Det var bara en kul association, skriver marknadsavdelningen i ett meddelande.
– Vi har en öppen företagskultur och välkomnar alla.

SJ har också använt HBTQ-vänlig reklam som en del i sin marknadsföringsstrategi. I ett inslag sitter en man på ett tåg och ser ut över landskapet som svishar förbi. Låten “This is the way” med “The strongest man who ever lived” spelas i bakgrunden. Mannen sätter på sig örhängen och ler lättat, därefter målar han naglarna, sätter på sig sina rosa glasögon och målar sina läppar i en röd ton. Sedan tar han sin resväska och går för att byta om, för att senare stiga av tåget som kvinna med strålande ögon. Reklamen avslutas med texten “vem du än är, vart du än ska”.
Att allt fler företag väljer att synliggöra HBTQ-personer och olika livsstilar är en positiv utveckling för samhället i stort. Pink marketing utmanar traditionella normer och belyser HBTQ-rörelsen samt skapar mer acceptans och utrymme för individen.