Krönikor
Like

”- Jag blev verkligen överväldigad av all den positiva responsen jag fick!”

17 mars, 2014
1455 Views
0 Comments
12 minutes read
”- Jag blev verkligen överväldigad av all den positiva responsen jag fick!”

facebook-dump

Fortfarande idag finns det otroligt många killar och tjejer som inte vågat ta steget ut och komma ut som homosexuell.

Fortfarande idag finns det både killar och tjejer som varje dag lider och mår dåligt på grund av sin sexualitet. Som av rädsla för att bli utfryst från familj och vänner, och som av oro på grund av vad andra ska tycka inte vågar vara den dom egentligen är.

Att komma ut som homosexuell kan för många innebära mycket negativt. Det finns till och med dom som av rädsla för sitt eget liv stänger in sig och fortsätter leva i förnekelse. Men behöver en komma ut historia alltid vara svår? Behöver den alltid innebära att man inte längre får tillhöra sin familj? Finns det inga komma ut historier som kan ge dessa killar och tjejer hopp om att det faktiskt inte alltid behöver vara så svårt? Innebär det bara pest och pina att komma ut som bög idag?

Norska Filip André Digre är enbart 16 år gammal men har alldeles nyligen kommit ut som homosexuell. Efter en statusuppdatering på Facebook som i skrivande stund fått nästan 600 gilla markeringar där han kommer ut som gay är han nu glad att han faktiskt vågade ta steget.

Filips historia är liksom min egen en komma ut historia som faktiskt visade sig inte vara så svår som den från början verkade. Nu såhär i efterhand hoppas han att med sin historia kunna hjälpa andra killar och tjejer som är i samma situation som han var. Att komma ut som bög, flata eller bi behöver inte alltid innebära det negativa. Snarare tvärtom. Och Filip är ett utmärkt exempel på det.

Jag tog mig en pratstund med Filip där han berättade om hur det gick till när han väl faktiskt bestämde sig för att komma ut. Om den positiva responsen som följde, och om sina känslor nu såhär i efterhand.

filipDu är bara 16 år. Har du vetat att du varit homosexuell länge?

Jag började fundera på det redan i åttonde klass och har sedan dess funderat på om jag faktiskt är homosexuell. I nionde klass när jag var 14 år var jag helt säker. Men jag har ändå väntat i två år på att komma ut.

Hur kommer det sig att du tillslut vågade berätta för alla?

Det har helt enkelt med tiden kommit till mig, och jag har känt att det blivit mer och mer naturligt för mig och min identitet. Under de senaste veckorna har jag ägnat mycket tid på och fundera och har kommit fram till att jag känt mig klar inför det. Och därför valde jag också att komma ut med det så pass tidigt som jag faktiskt gjorde.

Den första du berättade det för var din syster. Vad sa hon?

Ja hon var den första jag berättade det för, och det gjorde jag för att det kändes mest naturligt så. Vi är väldigt lika på många sätt, och jag visste att hon skulle komma med goda tips till vad jag skulle säga till resten av familjen. Jag hade nämligen redan sagt det till alla mina vänner. Jag berättade det för henne vid middagsbordet, och av ren glädje så hoppade hon upp ur stolen och hennes ögon strålade. Hon sa att det naturligtvis var något hon stöttade och att hon var jätte stolt över mig samt att det modigt gjort av mig.

Hur reagerade familjen och vännerna?

Alla mina vänner tog det väldigt bra och dom medgav att dom hade tänkt tanken men inte riktigt varit säkra på det. Andra har frågat mig om jag varit homosexuell men jag har alltid förnekat det. Alla mina vänner har stöttat mig och tyckt att det varit fantastiskt att jag äntligen berättat det. Hela familjen min tog det också väldigt bra. Dom sa att det var något dom vetat om länge, så dom väntade egentligen bara på att jag själv skulle berätta det för dom. Så det kom inte som någon jätte stor chock. Dom har visat stor stöttning och engagemang och det värdesätter jag högt. 

Efter att du berättat det för dom så skrev du ett långt inlägg på din Facebook. Ett inlägg som i skrivande stund blivit otroligt väl mottaget både från personer på nätet men även av norska tidningar och media. Varför valde du att göra det på just Facebook? Otroligt modigt av dig med tanke på att hela världen använder sig av det forumet.

Jag valde att skriva det på Facebook av flera anledningar. På Facebook kan man nå ut till absolut alla, och det är på Facebook som jag har alla mina vänner, min familj, bekanta, okända och inte minst mina kollegor. Jag kände att det var naturligt och skriva det där för jag visste att det skulle läsas av dom jag bryr mig mest om.

Hur var responsen på det?

Jag fick helt otroligt mycket respons! Jag hade absolut inte förväntat mig så många fina meddelanden, kommentarer och hälsningar. Jag blev verkligen överväldigad av all den positiva responsen jag fick. Det kom in många meddelanden både från folk jag känner och från folk som jag inte känner. Och det var flera som frågade om hjälp och tips till hur man ska berätta för vänner och familj om man är homosexuell. Många kämpar med det, och det var kul och känna att dom kunde öppna sig för mig.

Har du mött någon negativ kritik eller har det bara varit positiv respons?

Det är konstigt och säga för jag hade förberett mig på att få höra någon negativ kommentar. Dock har jag ändå inte mött någon med en negativ sak och säga om det, och jag har bara fått positiva kommentarer. Trots inte en enda negativ kommentar så är jag ändå förberedd på att det kan komma negativ respons också såklart.

Tror du detta kan hjälpa andra unga, osäkra killar och tjejer med att gå ut med sin läggning?

Jag hoppas verkligen och tror att det kan hjälpa andra. Jag tror att ju fler som vågar stå upp, ju fler kan också få inspiration till att göra samma sak. Det krävs mycket mod och tålamod och det skapar en bättre sammanhållning om fler vågar göra detsamma som jag. Jag hoppas att det jag har gjort inspirerat andra till och göra detsamma.

Vad vill du säga till alla dem som fortfarande inte vågar gå ut med sin läggning på grund av rädsla för vad vänner, släkt, familj och allmänheten ska tycka?

Först och främst vill jag säga att det är viktigt att vara sig själv, alltid! Det tar mycket energi att hela tiden gå runt och dölja det och det kan vara ansträngande ibland. Alla ska ha rätt att vara sig själva, oavsett läggning. Det är mycket viktigt att alla tror på sig själva, eftersom alla människor är underbara oavsett vilka de är, vad de tror på och vilken läggning de har. Ta din tid, prata med någon du litar på och var ärlig och sann mot dig själv.


Vi tackar Filip för att han vågar och kan dela med sig av sin historia för oss på Gaybladet. Och hoppas samtidigt att han med sin positiva historia inspirerat andra killar och tjejer till att våga göra detsamma. Är du möjligtvis en av dem som har en positiv komma ut historia att dela med dig av? Hör i så fall av dig till mig här så kan vi tillsammans dela den historien precis som med Filips, och förhoppningsvis sprida hopp och styrka till fler som är i samma sits som både du och jag varit. En komma ut historia behöver inte alltid vara svår – kom ihåg det! Vi behöver bara bli lite bättre på att dela med oss av dem!

byline_robin
Artikeln är skriven av Robin Strandberg – Skribent, krönikör och schlagerexpert på Gaybladet.se

Comments are closed.