Fredrik Björn
1

Kondom, skyddar du dig när du har sex?

21 november, 2013
1370 Views
0 Comments
4 minutes read
no-cover

Fredrik Björn HeaderBrukar du skydda dig när du har sex eller föredrar du bareback? (annat ord för oskyddat som ofta används i gayvärlden). Tydligen verkar det vara vanligt att man inte skyddar sig som heterosexuell. I alla fall vad jag har hört av de vänner som jag har frågat. Är man då inte rädd för att få en könssjukdom eller?

Det är i alla fall vi som är homosexuella och som har sex med män. Speciellt då könssjukdomar sprids lättare vid anala samlag. Slemmhinnorna kan då lättare bli infekterade, vilket kan resultera till en ökad risk för sjukdomar som HIV, gonnoré och kondylom.

Det må kanske vara skönt att köra bareback för stunden men i längden kan du komma till en punkt där du förstör ditt liv, något du självklart inte kan få tillbaka. Om du har otur så klart.

Man får oftast ångest efter att man har haft oskyddat sex, särskilt om man inte känner personen. Man blir även orolig över att man kanske har fått någon könssjukdom som t. ex klamydia, vilket är vanligt förekommande eller det värsta fall HIV. Den sistnämnda är farligast.

Jag förstår alltså inte hur man ens kan få tanken att ha oskyddad sex med någon då risken alltid finns där. Visst har jag hört att det finns en stor smittsspridning på platser som bastuklubbar, darkrooms och US-video. Är det inte självklart för alla att man borde höja varningens finger?

Jag anser att man bör vara mer försiktig med sin kropp och sitt liv. Ett misstag kan kosta dig mycket och vända ditt liv i en annan riktning. Därför blir mitt råd till er alla att använd skydd och alltid vara försiktiga.

Du kan aldrig vara säker på att personen som du har sex med är frisk eller talar sanning, om du ställer frågan om dom har någonting. I de flesta fallen så vet inte personen själv att hen har en könssjukdom och då sprids det lätt vidare till andra, vilket också gör det svårare att stoppa spridningen av könssjukdomar.

Men när jag väl pratar med mina vänner om sex så får man höra en del om att heterosexuella är väldigt dåliga på att skydda sig jämfört med oss homosexuella killar/män.

Om man skulle göra en studie på det, så slår jag vad om att det kan stämma faktiskt att heterosexuella är mer dåliga på att använda sig av skydd. Jag tror att de flesta kvinnor/tjejer använder sig av P-piller för att inte bli gravid när man har oskyddat sex. Men tänker man aldrig på att man kanske får en otäck könssjukdom istället än att man inte blir gravid? Det är frågan om egentligen!

Kommentera gärna på min krönika om hur du tänker kring den här frågan!

Har du en berättelse som du vill dela med dig av till oss på Gaybladet, så tveka inte att skriva till mig. Du kan göra det både anonymt och synligt med ditt namn.

 

Fredrik Björn
Krönikör
E-post: fredrik@gaybladet.se

 

Comments are closed.