Eurovision
4

Ryssland vägrar byta artist – hoppar av Eurovision

19 april, 2017
39513 Views
0 Comments
2 minutes read
Ryssland vägrar byta artist – hoppar av Eurovision

Ryssland har nu formellt hoppat av Eurovision song contest, uppger tävlingsarrangören, den europeiska tv-unionen EBU i ett pressmeddelande.

Rysk tv vägrar också att sända årets upplaga av tävlingen som äger rum i Kiev i Ukraina 9, 11 och 13 maj.

Ukrainsk säkerhetspolis har belagt den ryska Eurovision-artisten Julia Samojlovamed inreseförbud eftersom hon har uppträtt i Krim efter att området annekterades av Ryssland och därmed brutit mot ukrainsk lag och klassats som en säkerhetsrisk.

Vägrar sända tävlingen

EBU har erbjudit den ryska delegationen att låta Samojlova medverka i tävlingen via länk eller att välja en annan artist, men den ryska tv-kanalen Channel One har vägrat.

– Sorgligt nog har båda förslagen avvisats av Channel One och de har nu tillkännagett at de inte avser att sända Eurovision song contest 2017. Tyvärr innebär det att Ryssland inte längre kan medverka i årets tävling, säger en talesperson för EBU i ett uttalande.

”Undergräver tävlingens integritet”

EBU framför också kritik mot Ukrainas myndigheter för att de stoppat den ryska artisten.

– Vi fördömer å det starkaste Ukrainas myndighetsbeslut att belägga Julia Samojlova med inreseförbud eftersom vi är av åsikten att det undergräver Eurovision song contests integritet och icke-politiska natur och dess uppdrag att föra alla länder samman i en vänskaplig tävling, säger Frank Dieter Freiling, ordförande i Eurovisions referensgrupp, tävlingens högsta beslutande organ.

Tidigare har Freiling väckt frågan om Rysslands delegation överhuvudtaget tänkt att tävla i år, när han i en intervju avslöjade att de aldrig bokat något boende i Kiev under tävlingsperiodens två veckor och heller inte deltog vid det obligatoriska delegationsmötet i mars.

Comments are closed.