Samhälle
Like

Tyskland, Frankrike och USA bojkottar vinter-OS i Ryssland

23 december, 2013
931 Views
0 Comments
2 minutes read
Tyskland, Frankrike och USA bojkottar vinter-OS i Ryssland
Ryska protester (Foto: RT)

Ryska protester (Foto: RT)

Vinter-OS som kommer hållas i Sochi, Ryssland har kritiserats på många håll, av både människorättsaktivister såväl som andra myndigheter och organisationer.

Däremot har få sponsorer, politiska ledare såväl som deltagarländer valt att bojkotta arrangemanget helt. Idag blev det bekräftat att den brittiska premiärministern David Cameron inte kommer åka till Ryssland för att titta på vinter-OS.

Motivet bakom hans beslut beror däremot inte på de ryska anti-gaylagarna. Cameron menar att man istället för att bojkotta behöver involvera sig mer.

Aktivisterna har sedan tidigare skickat ett brev till flera regeringar och varnat för arrangemanget. De menar att homosexuella idrottare riskerar att bli fängslade i Ryssland på grund av sin sexuella läggning.

I början på december har ledare från Frankrike, Tysland och USA meddelat att de inte kommer delta. Tyskland menar att detta beror på Ryssland brister på mänskliga rättigheter såväl som rättigheter för HBTQ-personer.

USA har dock bestämt sig att skicka en utomstående representant. Detta är den lesbiska idrottaren Billie Jean King, som nu kommer åka till Ryssland som representant för USA.

Då Storbritannien inte har några välkända HBTQ-idrottare har man valt att skicka Clare Balding, som är en känd programledare på tv-kanalen BBC.

Axel Bäckström
E-post:
axel.backstrom@gaybladet.se

Comments are closed.