Samhälle
Like

VM i ett inskränkt Ryssland

29 maj, 2018
2912 Views
0 Comments
5 minutes read
VM i ett inskränkt Ryssland

Snart anordnas fotbolls-VM i Ryssland, och det har varit ett omtalat beslut länge. Den engelska drottningen Elizabeth och den brittiska regeringen nobbar fotbolls-VM efter nervgiftsattacken på Sergej Skripal i våras, och även Island nobbar officiella besök i Ryssland. Det svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson vet inget om en politisk bojkott från Sveriges sida. De har inte fått några signaler från UD eller regeringen om att det skulle vara aktuellt. Han säger även att eftersom den här typen av diplomatiska kriser uppstår då och då, så är världens största idrottsevenemang ett bra tillfälle att skapa uppmärksamhet kring olika frågor.

Under Putins period som Rysslands president har politiken blivit alltmer konservativ, med stort fokus på moral och traditionellt ortodoxa värderingar. Bland annat infördes en lag 2013 som gjorde det olagligt att “propagera för icketraditionella sexuella relationer inför minderåriga”, vilket kraftigt har ökat våldet mot homosexuella i Ryssland. Ingen ledamot röstade emot förslaget. Det finns en stor rädsla bland samkönade par, och stämningen i samhället är tidvis hätsk. Folk ifrågasätter sin sexualitet, och ibland går det även så långt att människor tror att de kan vara till skada för sina egna barn. Lagen kallas allmänt för “antigaylagen”, men redan innan dess fanns liknande lokala lagar runt om i Ryssland. Det är dock inte klart vad som räknas som propaganda, och det är många som anser att lagen är godtycklig.

Det finns dock väldigt få konkreta rättsfall. Ett exempel är en kvinnlig hbtq-aktivist som dömdes till böter för att ha skrivit ett inlägg på Facebook. Inlägget handlade om en utställning som var riktad till ungdomar, och dessutom för att ha publicerat en länk till en artikel om samkönade äktenskap i den brittiska tidningen The Guardian. Ett annat fall är en fostermamma i Jekaterinburg som förlorade vårdnaden om sina två pojkar, 4 och 5 år gamla. Mamman hade opererat bort brösten, enligt henne av medicinska skäl, men myndigheterna misstänkte att hon i själva verket försökt förvandla sig från kvinna till man. Barnen hade svåra diagnoser och gjort enorma framsteg hos fostermamman, men de flyttades ändå till ett stort barnhem.

Tveksamt om publiken bojkottar VM

Det är dock inte många som tror att publiken kommer att vara nämnvärt mindre än vanligt på arenorna i Moskva och städerna runtomkring enbart på grund av det politiska läget och av frågor som denna. Det är ingen minskning av antalet fans eller de som vill betta på fotbolls VM Sverige, och intresset är som vanligt oerhört stort. Man kan självklart spela på vilket lag som kommer att vinna i respektive match och det totala slutresultatet, men det finns även flera andra sätt att betta. Man kan spela på över/under, asiatiska handikapp, resultaten i matchernas halvlek, och mycket mer. Om man är intresserad av att prova betting kan det vara bra att läsa på om värdefulla bettingstrategier, såsom Fibonacci betting, Kelly-kriteriet och bankroll management för att få ut det mesta av spelet. Spelbolagen själva ser ingen som helst minskning av intresset för fotbolls-VM på grund av den skarpa kritiken som riktas mot Ryssland från många håll.

Under senare år har intoleransen mot homosexuella ökat i Ryssland. Det statskontrollerade opinionsmätningsinstitutet Vtsiom uppger att 88 procent är för den nya lagen. Homosexualitet ses som en sjukdom i Ryssland, och par anses perversa och abnorma. Det är en väldigt utsatt grupp, och många vill helt enkelt bara lämna landet. Många anser nu att Ryssland i dag påminner allt mer om hur det var på Sovjettiden, då människor som tyckte annorlunda förtrycktes eller tvingades i exil och där rädslan ständigt var närvarande. Det är dock tyvärr högst osannolikt att fotbolls-VM kommer att ha någon påverkan på den här frågan, eller om lagen kommer att omprövas.

Comments are closed.