Christoffer Jönsson kritisk till extremvänsterns roll i Stockholm Pride
Samhälle

Christoffer Jönsson kritisk till extremvänsterns roll i Stockholm Pride

18 augusti, 2015
4238 views
0 comments
4 minutes read

Pridefestivalen är över, men det finns fortfarande ett missnöje över extremvänsterns roll i prideparaden. Christoffer Jönsson anser att situationen är problematisk och att dessa typer av inslag gör mer skada än nytta.

Det råder delade meningar om inslagen i årets Stockholm Pride, inte minst i sociala medier. När festivalen nådde sitt slut fick Gaybladet chansen att samtala med folkpartisten och före detta förbundsordföranden för HBT-liberalerna Christoffer Jönsson. I ett inlägg på Jönssons Facebook-sida kritiserade han våldsvänstern, som enligt honom hade en negativ inverkan på Pridefestivalens image.

– Jag tycker att det är problematiskt att vi motarbetar varandra inom HBTQ-rörelsen, oavsett politisk inriktning, säger Jönsson.

– Vi eftersträvar samma sak, att alla ska bli accepterade och få lov att älska vem man vill. Vi har inte råd att motverka varandra och därför är det tråkigt att vänstern alltför ofta väljer att exkludera de goda krafterna istället för att inkludera, fortsätter han.

Icke-sympatisörer söker efter brister

Christoffer Jönsson på Stockholm Pride 2015.

Christoffer Jönsson på Stockholm Pride 2015.

För drygt tre veckor sedan uppmärksammade vi missnöjet med Stockholm Pride. En del HBTQ-personer hade aktivt tagit avstånd från eventet med hänvisning till de sexistiska inslagen i pridetåget. Men enligt Jönsson är han inte förvånad över att icke-sympatiserande söker efter brister.

– Vissa personer som inte sympatiserar med Pride söker alltid efter bristerna. Några av dessa brister som ständigt återkommer är de sexistiska inslagen, säger Jönsson.

– Det finns inslag av nakenhet och det har det alltid funnits. Jag tror dock, precis som många andra, att det inte är ett problem. Om människor vill uttrycka sin stolthet och glädje på det här sättet så har jag ingenting emot det.

– Alla som står upp för människors lika värde och arbetar för HBTQ-personers rättigheter bör vara välkomna att delta i Pride, så länge man inte motverkar varandra med negativa budskap.

I den senaste kritiken som framförts mot Stockholm Pride har en del klagat på Pridefestivalen glidit ifrån sitt ursprungliga syfte. Jönsson förklarar att han inte håller med kritiken och att de olika Prideeventen som organiseras i Sverige kan se ut på olika sätt. Därför är det omöjligt att dra en generell slutsats.

– Nej, jag tycker inte att Pride håller på att glida ifrån sitt syfte. Festivalerna ter sig olika på olika ställen. I Stockholm är det mycket fest, men det finns också en del allvar bakom det hela, säger Jönsson.

– Att uppmärksamma Pride har blivit vanligare i Sverige. Det är något positivt. Pride kommer behövas så länge HBTQ-personers diskrimineras i vårt samhälle, både nationellt men också internationellt.

Gaybladet Nyheter
E-post: redaktion@gaybladet.se

Comments are closed.