Eurovision Song Contest
1

Därför sparkas Ryssland ut från Eurovision

22 mars, 2017
80246 Views
0 Comments
2 minutes read
Därför sparkas Ryssland ut från Eurovision

Den ryska sångerskan Julia Samojlova som skulle representerat Ryssland i årets upplaga av Eurovision Song Contest portas från att delta i tävlingen. Enligt den nationella arrangören i Ukraina ska sångerskan brutit mot ukrainsk lag efter att hon åkt in och vistats på ukrainskt territorium olagligt. Överträdelsen ska ha skett i samband med en spelning på den rysslandsockuperande Krimhalvön.

Enligt EBU (European Broatcasting Union) är man väldigt besvikna över Ukrainas beslut.

– Vi måste ta hänsyn till och respektera arrangörslandets lagar. Men vi är självklart besvikna över beslutet, skriver EBU i ett pressmeddelande.

Fler Eurovisionartister svartlistade

Diana Gurtskaya

Diana Gurtskaya finns med på säkerhetspolisens lista.

Enligt brittiska BBC har den ryska sångerskan själv bekräftat att hon vistats olagligt på ukrainskt territorium. Efter uppmärksammandet svartlistades hon av den ukrainska säkerhetstjänsten SBU, som utöver Julia Samojlova svartlistat ett 140-tal andra artister.

Bland de svartlistade finns även Diana Gurtskaya som representerade sitt hemland Georgien i Eurovision Song Contest 2008.

Till skillnad från den aktuella Eurovisionkandidaten Julia Samojlova har Diana Gurtskaya varit mer transparent med sina åsikter om den ryska ockupationen. Gurtskaya ska bland annat deltagit i olagliga konserter, uttryckt sitt stöd till president Putin och öppet flaggat med sin sympati för ockupationen av Krimhalvön.

Ryssland har ännu inte svarat eller kommenterat om avstängningen från Eurovision Song Contest 2017.

Comments are closed.